De rödgröna
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om mycket. På 21 av de 32 punkterna har man en samsyn, till exempel är man negativa till att utöka rut-avdraget kraftigt och mot att ta bort amorteringskrav på bolån. Man är för könskvotering till bolagsstyrelser och att föräldraförsäkringen delas lika.
Alliansen
Alliansen har en samsyn på 18 punkter, alltså något färre än de rödgröna. Bland annat gillar man inträdesjobb med sänkt ingångslön för nyanlända, att Arbetsförmedlingen avskaffas och skatten på arbeta ska sänkas.
Alliansen + SD
Alliansen och Sverigedemokraterna har en samsyn på 13 områden, bland annat inkomstskatten, att polisen ska söka upp och avvisa asylsökande som fått avslag och att flygskatten ska tas bort. Man är oense bland annat om inträdesjobb för nyanlända, turordningsreglerna för småföretag, och synen på EU och Nato.
M + KD + SD
Ser man bara till Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna så har de en samsyn i 20 frågor. Förutom ovanstående så är man positiva bl.a. till skriftliga omdömen i ordning och uppförande i skolan, ändrat strandskydd och att tiggeri ska förbjudas.
I den här undersökningen har M och KD alltså mer samsyn med SD än med resten av Alliansen i sakfrågor. Tommy Möller, professor i statsvetenskap, är inte förvånad.
– Sakpolitiskt är närheten ganska stor inom det här så att säga konservativa blocket, om man får kalla det så. Som regeringsalternativ skulle det finnas en logik i en sådan konstellation, om det bara handlade om sakfrågor. Nu handlar ju regeringsbildningen om helt andra saker också, säger han.
Alliansen + S
Alliansen skulle gärna se Socialdemokraterna som stödparti, men frågan är hur lycklig den kombinationen skulle bli. I sakfrågorna håller man bara med varandra på fem punkter. Bland annat är man mot förmögenhetsskatt, mot ett förbud för nyförsäljning av bensin och dieselbilar från 2025, och för ett ändrat strandskydd.
S + M
Socialdemokraterna och Moderaterna skulle inte ensamma kunna bli en stor koalition, mandaten räcker inte till. Om man trots allt skulle samarbeta så är man överens i 11 av frågorna. Man är emot att staten tar över sjukvården från landstingen, mot att staten tar över skolorna från kommunerna och mot att arbetsgivaravgiften sänks i glesbygdskommuner.
S + C + L + MP
En annan tänkbar koalition som nämnts går över blockgränsen. Men man ser inte ut att vara särskilt samspelta i sakfrågorna. I den här undersökningen drar man åt samma håll i sex av sakfrågorna. Man är för ett mångkulturellt samhälle, mot att böneutrop i offentlig miljö stoppas, man är för EU-medlemskap och för införandet av ett tredje kön.
– Skulle det bli en sådan regering så kommer den att vara ganska splittrad internt och av den anledningen vara ganska försvagad som regering. Sedan kommer det kanske också innebära svårigheter för de mindre partierna i en sådan koalition som då tvingas kompromissa rätt mycket med sina grundfrågor, säger Tommy Möller.
Sakfrågor inte avgörande
Men hur mycket betyder närhet i sakfrågor för vem man faktiskt vill regera med? Inte mycket, enligt Tommy Möller.
– Nej sakpolitiken spelar kanske inte den centrala roll i regeringsbildningen som man skulle kunna tro, det är andra faktorer som avgör. Däremot kommer sakpolitiken upp till ytan när en regering väl ska börja arbeta och då kommer spänningarna att vara uppenbara, säger han.
Tycker du det är ett relevant urval av frågor till partierna?
– Ja det är det. Det som är viktigt när man gör en valkompass är att man täcker in alla centrala konfliktdimensioner, och det gör den här. Det är också viktigt att varje parti får med sina käpphästar i så stor utsträckning som möjligt, säger Tommy Möller.