Svante Liljegren, chef för Utrikesdepartementets konsulära enhet och ett flygplan som flyger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svante Liljegren, chef för Utrikesdepartementets konsulära enhet, svara på tre frågor om vad man ska tänka på om man vill åka utomlands i påsk. Foto: SVT

Så ska du tänka om du reser i påsk

Publicerad

Påskledigheten är bara några dagar bort och flera länder i Europa har valt att höja säkerheten. Många planerar att tillbringa ledigheten utomlands, men finns det något man bör tänka på?

– Jag tycker inte att man ska gå omkring och oroa sig. Man man ska vara alert och ha huvudet på skaft, Svante Liljegren, chef för Utrikesdepartementets konsulära enhet.

Efter terrorattacken i Moskva, som IS har tagit på sig, har flera länder höjt säkerheten inför påskhelgen. Frankrike har höjt terrorhotnivån, Norges polis, som vanligtvis är obeväpnad, ska bära vapen under påskhelgen och Italien ska införa ökad polisnärvaro.

Sverige har valt att inte höja terrornivån ytterligare och Svante Liljegren, chef för Utrikesdepartementets konsulära enhet, menar att just attentatet mot Moskva kanske inte föranleder att man ska agera annorlunda än vanligt.

”Förhöjt hot mot svenska intressen”

Men han tycker ändå att man bör vara uppmärksam på sin omgivning om man är på resande fot.

– Det finns fortfarande ett förhöjt hot mot svenska intressen och svenska medborgare, både här hemma i Sverige och utomlands. Det är någonting som jag tror att vi måste vänja oss vid.

Det finns inga nya riktlinjer på hur man som svensk ska tänka på resa utomlands, men vi trycker hela tiden på vikten av förberedelser, menar Svante Liljegren.

– Man bör läsa på om landet man ska resa till, skriva upp sig på svensklistan och ladda ned UD resklar, säger han.

Bidra inte till ryktesspridning

Om man mot förmodan skulle vara med om, eller vara nära, ett attentat utomlands bör man följa lokala myndigheters råd samt följa mediebevakningen, säger Liljegren.

– Man bör också vara försiktig med att dela för mycket i sociala medier, det riskerar att bidra till ryktesspridning och ökad oro.

Något resmål man bör undvika?

Utrikesdepartementet bevakar löpande i princip alla länder för att ha en så god uppfattning som möjligt om hotbilder.

– Men just när det gäller Europa så är det svårt säga något enskilt land som man bör hålla sig borta ifrån.

Liljegren poängterar att man inte bör resa till läder som UD avråder från.

– Man bör inte åka till de länder som Sverige avråder från att åka till, då har vi svårt att hjälpa till om något skulle hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.