Två äldre kvinnor fikar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har träffat några personer på Blomsterfondens seniorboende i Stockholm som resonerar kring ensamhet. Foto: Antonia Sehlstedt

Så ska social isolering bland äldre brytas

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 300 000 personer i Sverige beräknas leva ensamma, utan att träffa varken anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden. Många äldre personer drabbas av det som kallas social isolering. Det vill SPF Seniorerna ändra på.

En internationell kartläggning från Folkhälsomyndigheten i år visar att ensamhet och social isolering är vanligast i yngre och äldre åldersgrupper bland personer i ensamhushåll, personer med funktionsnedsättningar och personer som är sjukskrivna eller arbetslösa.

Margareta Orverud, 91 år, berättar att hon levt ensam i större delen av sitt liv.

– Jag är van med att leva ensam. Då och då känner jag mig pratsjuk, förr brukade jag ringa en vän till mig och säga nu är jag pratsjuk och så pratade vi i en halvtimme. Men nu är hon död så jag har ingen att ringa längre.

Äldre som är socialt isolerade i Sverige

I åldersgruppen 75-84 år är det tio procent i Sverige som lever socialt isolerade. Bland personer som är 85 år och äldre beräknas åtta procent vara höggradigt social isolerade, vilket innebär att kontakt via telefon och internet sker mer sällan än en gång i veckan enligt Socialstyrelsens rapport från 2022.

Vill bryta social isolering bland äldre

Det pågår just nu flera initiativ i Sverige för att minska ensamheten bland olika målgrupper, på både kommunal nivå och i civilsamhället enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning i år.

En av dem är SPF Seniorerna som i år blivit beviljade finansiering av Allmänna arvsfonden för deras treåriga projekt ”Frivilliga motverkar ofrivillig ensamhet hos äldre” där man genom volontärarbete vill minska ensamheten bland äldre.

– Vi försöker bryta den sociala isoleringen som finns bland äldre genom att använda andra seniorer som volontärer för att möta upp och hjälpa människor ur den isolering de lever i, säger Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna.

Svårare typ av ensamhet

Peter Sikström menar att det finns självvald ensamhet, och ofrivillig ensamhet, men när det kommer till social isolering så sitter det mycket djupare än så.

– De som lever i social isolering söker inte kontakt utanför sitt eget boende och är mycket svårare att få kontakt med. Men när man möter dem så berättar de hjärtskärande historier om att de inte pratat med någon på flera dagar eller ibland flera veckor.

Se videon där vi besöker seniorboendet Blomsterfonden i Stockholm och resonerar kring ensamhet.

Hit kan du som äldre vända dig om du mår dåligt eller om du vill prata med någon

Äldrelinjen.
Linjen vänder sig till dig som mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. De har öppet fredag 8–19 och lördag till söndag 10–16. Äldrelinjen nås på 020-22 22 33.

Jourhavande medmänniska.
Ibland behöver du dela sina upplevelser, sina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten och nås på 08-702 16 80

Mötesglädje
En app för seniorer där du kan hitta andra personer att samtala och chatta med. Du kan också skapa en aktivitet eller se om det finns någon aktivitet att delta i under fliken ”Event”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.