Frågan om Sveriges Natomedlemskap är central för Europas och Ukrainas säkerhet, menar Ivanna Klympush-Tsintsadze, ukrainsk parlamentsledamot som gästar SVT:s Morgonstudion på måndagsmorgonen.
– Vi håller tummarna för Sverige i Ukraina och hoppas medlemskapet går igenom snabbt. Det kommer att säkra freden och säkerheten i Europa. Vi hoppas att i slutet av det här kriget kommer vi också vara nära ett snabbspår in i Nato, säger hon.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har lyft EU:s stöd till Ukraina som högsta prioritet under det svenska ordförandeskapet. Konferensen blir ett tillfälle att stärka relationerna.
Måste få ned korruptionen
Samtidigt måste Ukraina, och Moldavien, som fick kandidatlandstatus samtidigt, uppnå vissa kriterier innan ett medlemskap kan bli aktuellt. Det handlar bland annat om administration och ekonomi samt att se till att nivån av korruption inom det politiska systemet är låg.
På Transparency Internationals lista över korruption i världens länder hamnade Ukraina på 130 i 2021 års mätning. Som postsovjetiskt land finns många utmaningar kvar, menar Klympush-Tsintsadze.
– Just nu fokuserar vi på sju punkter, parlamentet och regeringen och andra aktörer agerar på det här. Vi har lyckats bygga en struktur för antikorruption som äntligen börjar leverera resultat, säger Klympush-Tsintsadze.
Kan ta tio år
Fullt så snabbt som Ukraina önskar lär det inte gå att bli medlemsland, menar SVT:s Europakorrespondent David Boati. Flera länder på Balkan har haft kandidatstatus länge utan att processerna rört sig nämnvärt framåt.
– Realistiskt så handlar det nog om en process på minst tio år innan Ukraina kan bli fullvärdig medlem. I samband med att landet fick kandidatstatus var Frankrikes president Macron noga med att poängtera att det var menat som en tydlig signal till det ukrainska folket – ni är välkomna in i den europeiska familjen – men det kommer att ta tid. Så länge landet befinner sig i krig blir det i praktiken omöjligt att nå målsättningarna kring ekonomi och demokratiska institutioner, säger Boati.
Cosac ordförandemöte
Konferensen pågår mellan 29-30 januari i Stockholm.
Syftet är att sammanföra ledamöter från de nationella parlamentens EU-utskott och Europaparlamentet för att diskutera aktuella EU-frågor.
Ett möte för ordföranden för dessa EU-organ och företrädare för Europaparlamentet hålls i riksdagens andrakammarsal den 29–30 januari.
Cosac är en förkortning för franska Conférence des organes spécialisés dans les affaires communautaires, som betyder konferensen mellan de parlamentariska organen för EU-frågor vid Europeiska unionens parlament.
Källa: Riksdagen