Djurskötaren som dog på Kolmården 2012 hade ensam gått in till varghägnet med åtta fullvuxna hanar och hittades senare lemlästad och död inne i hägnet. Det var första gången sedan 1821 som en människa dödats av en varg med människovana i Sverige.
Slutade med närkontakten
Sedan dess har Kolmården skärpt och uppdaterat säkerhetsrutinerna i djurparken. En av de första förändringarna de gjorde var att sluta med den så kallade socialiseringen av vargar.
– Varken personal eller gäster går längre in till djuren. Nu finns det alltid ett staket med människor på den ena och djuren på den andra sidan, säger Niclas Palmqvist.
LÄS MER: Djurskötare avliden efter björnattack
Efter olyckan sågs hela organisationen över och utifrån det kom man fram till att det är oerhört viktigt att få ner allt på papper.
– Vi följer rutinerna och ser över dem på daglig basis, och allt ska ner på pränt.
Dubbla rutiner
Varje morgon och kväll åker personalen runt och kontrollerar alla staket, och nu görs allting dubbelt – personalen jobbar alltid två och två, det är dubbla lås och allt dubbelkollas.
– Det har absolut blivit ett noggrannare säkerhetsarbete. Vi pratar mer säkerhet och är helt enkelt mer närvarande. Men när sådant här händer, som i Orsa i dag, blir man oerhört påmind och vi förstår att de genomgår en tuff tid nu, säger Niclas Palmqvist.
Hur har till exempel avsocialiseringen med djuren påverkat arbetet, har det förändrat något till det bättre eller sämre?
– Egentligen så handlar det om att man tagit ett steg tillbaka vilket gjort att det nu är säkrare. Så personligen tycker jag att det har blivit bättre.
Säkerhetsrutinen att det ska finnas ett staket mellan människa och djur gäller generellt i parken och det finns även en krisplan för hur man ska hantera farliga djur.
– Det är inte bara rovdjuren som kan vara farliga, även en springande älg kan vara farlig.
Viktigt att se människorna
Enligt Niclas Palmqvist är det är inte bara kontakten med djuren som är viktig att se över.
– Det är oerhört viktigt att man fångar upp personalen. Det kan finnas människor som ser starka ut men är svagare på insidan. Det är viktigt att inte ta någon för givet eller ta förhastade beslut, säger han.