Hepatit-virus

Så skyddar du dig mot Hepatit A

Uppdaterad
Publicerad

Hepatit A kallas också för epidemisk gulsot och karakteriseras av feber, illamående, kräkningar och så småningom gulhet i huden. Att tvätta händerna är en viktig del i att skydda sig.

Alla blir inte gula men de flesta blir väldigt trötta och kan drabbas av dålig matlust i flera veckor. Sjukdomen orsakar en inflammation i levern, men är inte kronisk.

Virus utsöndras via avföring och kan smitta genom mat eller vatten som förorenats av avloppsvatten.

Smitta i djupfrysta bär

För att undvika smitta är det viktigt att tvätta händerna innan matlagning och före måltid samt efter toalettbesök.

Hepatit A kan även spridas sexuellt. Vaccination mot hepatit A ger ett bra skydd mot sjukdomen och gammaglobulin kan ges i förebyggande syfte.

Vid upphettning av mat och vatten sker en avdödning av viruset. Viruset kan också smitta mellan personer vid nära kontakt.

Hälften smittas utomlands

Tiden från smittotillfället till dess sjukdomen bryter ut brukar vara två till sex veckor och normalt sett rapporteras omkring 100 fall per år i Sverige. Hälften av de sjuka har smittats utomlands.

Hepatit A läker oftast ut utan att efterlämna några men. Någon specifik behandling finns inte. Dödligheten är mycket låg, under en procent.

Den som en gång varit smittad kan inte bli smittad igen.

Barn upp till sju år ålder blir sällan lika sjuka som äldre personer, men kan sprida smittan vidare till familjen eller på förskolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta i djupfrysta bär

Mer i ämnet