Pererik Åberg (vänster), och ett åskoväder (höger)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Pererik Åberg om vad man kan förvänta sig under ett oväder och hur man skyddar sig mot ett regn- och åskoväder. Foto: Tea Lange / SVT

Så skyddar du dig mot regn- och åskovädret

Uppdaterad
Publicerad

Det har inte blivit en sommar enbart fylld med skinande sol, utan en kantad av regn och till och med översvämningar.

– Det bästa är att förbereda för en översvämning innan den händer, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Under juli har flera delar av landet blivit översvämmat, bland annat i Östergötland och i Jönköpingsregionen, och under helgen drog ett åskoväder in över södra Sverige som SMHI utfärdade gul varning för.

Pererik Åberg, meteorolog, menar att en gul varning inte är något man borde bli alltför orolig för.

– Det är de orangea och röda varningarna man verkligen ska hålla utkik för, en gul varning kan innebära att man får problem men på en lokal nivå, säger han.

Hur skyddar man sig mot ett åskväder? Och hur förbereder man sig inför en möjlig översvämning? Hör SVT:s meteorolog förklara i klippet!

Så många skadas av blixtar varje år

Enligt en rapport från Akademiska sjukhuset i Uppsala från 2004 sjukhusvårdas cirka 17 personer varje år i Sverige efter blixtolyckor. De flesta som skadas drabbas sommartid, utomhus och under fritidsaktivitet i närheten av träd.

De som skadats inomhus har oftast pratat i fast telefon eller använt elektriska apparater. Det är också farligt att använda vatten inomhus.

Enligt Akademiska så avlider någon enstaka person i Sverige varje år på grund av blixtnedslag.

1998 avled en man i Stockholm när han stod under ett träd i Rålambshovsparken i centrala Stockholm när det åskade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.