För att undvika att vatten letar sig in i huset är det bra att skotta bort snö närmast huset, och gärna flytta undan den en bit därifrån.
– Om man bor i ett samhälle där brunnen ofta finns på gatan kan man rensa undan snö och is så att vattnet kan ta vägen någonstans, säger Peter Bratt.
Annat som kan vara bra att göra är att täta ventiler, fönsterspringor och rensa stuprännor.
Bor man på en plats där det finns högt vattendrag och befarar översvämning kan man också kontakta kommunen som tillhandahåller sandsäckar man kan använda.
– Annars kan man själv fylla plastsäckar med sand och jord för att skydda tomten, säger Sofia Ström Bernad, pressansvarig på If.
Källare kan vara tufft
Villaägare löper störst risk att drabbas av översvämningar. Bor man i hus med källare så kan det bli tufft menar Peter Bratt. Det kan därför vara bra att flytta undan vattenkänsliga saker som förvaras där.
– Vet man med sig att det finns en risk att vatten kommer in, flytta sakerna 10-15 centimeter ifrån golvytan. Mattor också då de kan flyta runt om vatten tränger in och dels kan skadas men också täppa till brunnar, säger han.
Om olyckan är framme och vatten tar sig in i huset menar Bratt även att det är viktigt att i så fall bryta strömmen.
– Vattnet kan bli strömförande, så kliv inte ner med fötterna i det om det blivit en läcka i till exempel källaren. Bryt då strömmen först för säkerhets skull, säger Peter Bratt.
Vid akuta vattenskador är det bäst att vända sig till räddningstjänst eller kommunen.