Nu gäller det att ta till alla knep för att skydda sig mot värmen. Foto: TT

Så skyddar du dig mot värmen

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens varmaste dagar är här. Visst är det härligt på många sätt men det innebär också risker som värmeslag och uttorkning. Oroa dig inte, här får du tipsen på hur du bäst skyddar dig och andra mot värmen.

Den senaste veckan har sommarsverige visat sig från sin bästa sida i stora delar av landet. Men det är lätt att man glömmer bort de risker som varmt väder också innebär.

– Det är superhärligt att det är sommar, men man ska dricka ordentligt och hålla sig i skuggan, säger Anna Nergårdh som är chefsläkare på Stockholms läns landsting.

Alkohol – ingen lämplig törstsläckare

När värmen håller i sig på det viset hela dagarna ska man vara vaksam på om kroppen fungerar som vanligt. Man bör kissa lika mycket som man brukar och man ska dricka när man är törstig. Alkohol är inte en lämplig törstsläckare i värmen.

– Att dricka alkohol gör att man snabbare rubbar vätskebalansen i kroppen, och även sitt omdöme. Det är en god idé att hålla sig nykter, säger Anna Nergårdh.

Värst för barn och äldre

De flesta vuxna klarar egentligen av värmen väldigt bra. Det är värre för barn och äldre. Bebisar ska helst vara inne där det är svalt för de svettas inte på samma sätt som vuxna. Äldre människor kanske har en annan sjukdom samtidigt som kan göra att man snabbare drabbas av värmeslag.

Vilket är det mest effektiva sättet att svalka sig?

– Att dricka kallt, eller att badda sig med en blöt handduk på handleder och i nacken. Eller att ta en kall dusch och självtorka, säger Anna Nergårdh.

Sommarfaror för djuren

Värmen och solen är inte bara farlig för människor utan även för djur. Hästar och kor kan bränna sina mular under solens starka strålar och om man vill ta med hunden till stranden ska man tänka en extra gång. Hundar är väldigt känsliga för överhettning och om hunden blir överhettad kan man svalka den med blöta handdukar eller bad. Även bad kan vara riskfyllt om hunden får i sig alger som kan leda till algförgiftning.

Så vet du om har värmeslag

Huvudvärk och illamående kan vara tidiga tecken på värmeslag. Hög kroppstemperatur, varm och torr hud samt diarré är andra tecken. Senare uppträder synrubbningar och olika grader av nedsatt medvetande.

Om man får värmeslag är det viktigt att snabbt kyla ner kroppen med till exempel blöta handdukar och omgående ta sig till en skuggig plats.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.