Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så slår regnovädret mot mellersta Sverige

Publicerad

En stökig och blöt helg – så sammanfattar SMHI väderläget, när ett lågtryck befinner sig över stora delar av Sverige. I Gävleborg har vägar svämmats över och stängts av, samtidigt som räddningstjänsten kämpar med att hantera de översvämningslarm som forsar in.

Flera vädervarningar har utfärdats och i kustområdet från Sundsvall ned till norr om Gävle varnar SMHI för så pass höga vattenflöden att de bara uppstår vart 50:e år.

– Marken är redan mättad i det området. Samtidigt har vi snösmältning och tillsammans leder det till stor risk för översvämningar, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

”Bekymmersamt” läge

I Hudiksvall hade det under lördagsförmiddagen kommit 40 millimeter nederbörd på bara ett dygn. Där har kommunens beredskapsgrupp hållit ett möte med anledning av väderkaoset.

– Läget är mycket bekymmersamt och vi följer läget väldigt noga. Hornån stiger nu med 5-6 cm i timmen och än är kulmen långt ifrån nådd, säger Jan Kroppegård, stabschef i krissituationer, på kommunens hemsida.

Räddningstjänsterna i Västernorrland larmar om ett ansträngt läge i kommunerna Sundsvall, Timrå och Härnösand. I ett pressmeddelande skriver de att samhällsviktig infrastruktur måste prioriteras, och att privatpersoner ”i möjligaste mån får vidta egna åtgärder”.

Vägar avstängda

Flera vägar har även drabbats av översvämningar och är helt eller delvis avstängda. Trafikverket har gått ut med en varning för besvärligt väglag i Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland. Resenärer uppmanas att ta det lugnt och hålla avstånd.

Även under söndagen ligger SMHI:s varningar kvar på flera håll, främst kring östkusten i mellersta Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.