I inlägget som spridits på sociala medier står det ”Har Sverige helt tappat förståndet? Ryssland erbjuder megahjälp för att släcka våra skogsbränder. Sverige tackar nej. Nu får det fan vara slut på ryssofobin”. Foto: TT/Tomas Oneborg/Skärmdump

Så sprids falska uppgifter om att Sverige tackat nej till rysk hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg som delats tusentals gånger sprids uppgifterna om att Sverige tackat nej till ett ryskt flygplan i släckningsarbetet. Men uppgifterna är gamla, från 2014 då Sverige i samband med branden i Sala tackade nej till erbjudandet på grund av platsbrist i luftrummet.

”Nu får det fan vara slut på ryssofobin” står det i ett inlägg på sociala medier med uppgifter om att Sverige tackat nej till ett ryskt specialplan för att bekämpa bränderna runt om i landet. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har inte fått någon sådan förfrågan, och informationen är gammal.

– Det här är en väletablerad retorisk metod där man försöker beslå en aktör med någonting som inte stämmer för att skapa ett glapp mellan befolkningen och politiker, säger Björn Palmertz, senior analytiker på Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier på Försvarshögskolan.

Skogsbränderna sommaren 2018

Grundas i missnöje

Inlägget är, enligt Dagens Nyheter, publicerat på Facebook av en privatperson den 17 juli och innehåller enligt Metros Viralgranskaren en manipulerad bild. Johan Fernquist, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att spridningen är relativt liten handlar och att det därför handlar mindre om en påverkanskampanj och mer om vikten av källkritik.

– Det som är farligt om man ska prata om falska nyheter är att man kan använda det när det fått spridning, då antalet delningar kan uppfattas som en typ av legitimitet även om det inte är faktabaserat, säger Johan Fernquist.

Både Björn Palmertz och Johan Fernqist säger att inlägget som nu sprids grundas i missnöje mot regeringens agerande.

– Om personer i Sverige som känner sig missnöjda på något sätt tror på det här ger det ytterligare bränsle på elden. Men man ska akta sig så att man inte blir en bricka i någon annans spel, säger Björn Palmertz.

Viktigt att bemöta

I flera av de grupper där påståendet delats har användare tidigt påpekat att informationen inte stämmer.

– Det är väldigt viktigt, dels för att vanliga människors bemötande är väldigt trovärdiga och dels för att mängden är en fantastisk styrka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet