För mycket att göra på kort tid och höga krav på den anställda är bara två av de många potentiella stressfaktorer på en arbetsplats. De påverkar individer i större utsträckning om den anställda inte själv har någon kontroll över när och hur arbetsuppgifterna ska utföras.
– Man kan se det som ett individuellt problem eller organisatoriskt problem. Om man säger till en individ att undvika stress på jobbet har den kanske bara har möjlighet att undvika stress till en viss gräns. På många sätt är det en organisatorisk fråga, säger Anna Nyberg.
”Viktigt att chefen vet hur du mår”
Även om det kan kännas att det ligger utanför individens kontroll, är det inte det menar forskaren. Hon rekommenderar att man pratar med sin chef.
– Det är viktigt att chefen vet hur du mår och kan hjälpa till att prioritera och se över din arbetssituation. Det finns även andra saker som kan vara tunga på jobbet som är relevanta i det här sammanhanget, till exempel konflikter med kollegor eller chefer. Har du inte bra kontakt med din chef kan du gå till personalchefen eller ett skyddsombud för att diskutera arbetssituationen.
Det handlar även om hur man tolkar sina uppgifter och om kraven som finns upplevs som stressande av den anställda. Att ta emot praktisk hjälp från andra är ett sätt att underlätta sitt arbete. Vissa är bättre än andra på att prioritera, menar Anna Nyberg, som tycker att den förmågan är betydelsefull.
– Det är väldigt viktigt att kunna prioritera och sätta gränser för sitt egna engagemang. Om man inte kan det så får man ta hjälp av sin företagsvård eller sin chef för att få hjälp med det. Man ska ta den hjälp man kan få när man känner sig stressad. Sedan är det också väldigt bra att träna fysiskt, avslappningstekniker som finns i till exempel yoga och meditation kan hjälpa.
Mer stress inom kvinnodominerade yrken
En modell som Anna Nyberg lyfter fram är något som kallas för effort-reward imbalance, och handlar om balansen mellan ansträngning och belöning. Hon tycker att det väldigt viktigt att belysa stresskillnaden mellan olika yrken. Enligt henne är balansen mellan ansträngning och belöning inom kvinnodominerade yrken mycket sämre än den är inom mansdominerade yrken.
– Klassiska exempel är vårdyrken, skola och omsorg. Där har de anställda ofta sämre arbetsmiljö och högre krav än inom många andra yrken, men får mindre tillbaka. Stressproblem på jobbet är inte könsneutralt. Det finns en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. Kvinnor blir betydligt oftare blir sjukskrivna för den här typen av problem, säger hon.
Det finns många tecken på att man är väldigt stressad. Några av dem är sömnsvårigheter, känsla av utbrändhet, och att man inte känner sig utvilad trots att man har vilat i flera dagar. De flesta är stressade på jobbet ibland, och det i sig är inte farligt. Men det är farligt att vara stressad under längre perioder utan att återhämta sig, förklarar Anna Nyberg.
– Det finns till exempel kopplingar mellan dålig arbetsmiljö och utmattning, depression, hjärtinfarkt och sjukskrivningar, säger hon.