Konceptet kommer från Danmark och har utvecklat av den ideella föreningen Demokratiscenen tillsammans med organisationen We Do Democracy och Byens hus i Roskilde.
Genom att träna ett antal så kallade demokratiska muskler, eller förmågor, kan vi vässa vår demokratiska kompetens, på samma sätt som vi tränar kroppen i gymmet, enligt metoden.
– Vi kan blir tryggare när vi talar, modigare i diskussioner och bättre på att ta in andra människors perspektiv, säger Elin Nysten som är demokratifitnessinstruktör och delprojektledare för Almedalsveckan.
Konceptet bygger på ett träningsprogram på 30 minuter per ”muskel” med ett antal olika övningar kopplade till varje träningsprogram. I klippet ovan testar SVT Nyheter några av momenten.
De demokratiska musklerna
- Aktivt lyssna – I en demokrati söker vi lösningar. Genom att aktivt lyssna, reflektera och ställa frågor ökar du din förståelse för andra.
- Oenighet – I en demokrati är det naturligt och viktigt att vara oenig om sakfrågor, utan att du för den skull blir arg eller känner dig sårad.
- Empati – I en demokrati behöver du kunna sätta dig in i andras perspektiv och förstå var den andres argument kommer ifrån.
- Verbal trygghet – I en demokrati behöver du våga säga vad du tycker och våga delta i debatten.
- Åsikt – I en demokrati behöver du följa din åsikt. Du behöver veta vad du står för och varför.
- Aktivist – I en demokrati behöver du gå från ord till handling för att förverkliga det du tror på.
- Kompromiss – I en demokrati kommer du aldrig att få genom din vilja fullt ut. Sök en lösning som fler kan ställa sig bakom.
- Mobilisering – I en demokrati behöver du få med dig andra på det du tror på, men du behöver även ha förmågan att följa andra.
Källa: Demokratiscenen