• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild. Dels på loggor över riksdagspartier, dels genrebild på en person som jobbar vid en dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka riksdagspartier vill reglera AI-branschen – och varför? SVT:s reporter reder ut. Foto: SVT, Storyblocks

Så tycker partierna om AI-utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

AI spås få stor inverkan på hela samhället. Nu vill sex av åtta riksdagspartier reglera branschen.

– Jag oroas över att det på ett halvår gått ofantligt fort. Vi vet inte vad vi har framför oss och vi är lite tagna på sängen, säger Daniel Helldén (MP).

Efter att textrobotar som ChatGPT lanserades förra året har debatten om AI och dess påverkan på samhället exploderat. Men vad tycker de svenska politikerna? SVT Nyheter har frågat hur de åtta riksdagspartierna ställer sig till AI-utvecklingen. Alla utom Vänsterpartiet har svarat på frågorna. 

”Vi ser över vår politik på området och kommer att återkomma”, skriver de. 

Av övriga partier är det bara SD som menar att AI inte behöver regleras. 

”Att allmänt reglera den tekniska utvecklingen utan att se en konkret problembild bör anses förhastat”, skriver partiet.

Liberalerna hänvisar till de AI-lagar som håller på att tas fram i EU.

”AI bör regleras på EU-nivå, inte på nationell nivå”.

Vill satsa på utbildning

På frågan hur samhället bör förberedas för en utveckling där AI väntas kunna utföra allt fler jobb nämner flera partier vikten av utbildningssatsningar. 

”Det kan innebära att erbjuda utbildning i exempelvis programmering och andra digitala frågor”, svarar Moderaterna.

Miljöpartiet tycker att socialförsäkringssystemet kan behöva ses över och nämner ett politiskt förslag som partiet länge har velat få upp på agendan:

”Frågor som till exempel medborgarlön kan komma att diskuteras mer”, skriver Daniel Helldén (MP). 

Miljöpartiet sticker ut som enda parti med ett AI-politiskt program. Centerpartiet har ett digitaliseringsprogram, där även AI ingår, men övriga partier svarar att de saknar ett sådant.

”Oro över utvecklingen”

Miljöpartiet och Centerpartiet är också de som svarar att de kan känna oro inför AI-utvecklingen. 

”Inte minst kopplat till desinformation och krigsföring. Men jag hoppas att den först och främst kommer innebära fantastiska nya möjligheter”, svarar Niels Paarup-Petersen (C)

Övriga partier svarar att de inte är oroliga, men att utvecklingen behöver följas. 

”Självklart är det viktigt som beslutsfattare att följa både de möjligheter och risker som utvecklingen medför”, svarar Socialdemokraterna. 

SÅ SVARADE PARTIERNA

Behöver AI regleras? Om ja, hur?

M: Ja. AI-teknologi kan vara en tillgång för människor men det är viktigt att säkerställa att det används på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Det behövs lagstiftning och riktlinjer för att hantera frågor kring ansvar, transparens och etik, särskilt inom områden som sjukvård och transport.

L: Ja, men AI bör regleras på EU-nivå, inte på nationell nivå. Inom EU finns sedan flera år tillbaka ett förslag om juridiskt ramverk för AI och ett EU-direktiv om AI inom EU. Det bör genomföras.

C: Ja det behöver regleras. Ett oerhört viktigt område att reglera är att begränsa den automatiska ansiktsigenkänningen på offentlig plats samt att säkra att AI-baserade verktyg inte skapar diskriminering.

SD: AI används i flera verksamheter av vitt skilda slag, att allmänt reglera den tekniska utvecklingen utan att se en konkret problembild bör anses förhastat.

KD: Ja, i synnerhet för att säkerställa hur ansvarsfördelningen ser ut för olika AI-system. Det kommer att få en allt större påverkan på människors liv och därmed är det även fullt rimligt att det inom vissa ramar regleras.

MP: Ja. Utvecklingen går nu ofantligt fort och ingen vet vart det är på väg. Samtidigt är det ingen som heller riktigt vet hur det ska kunna regleras. EU måste här skynda på sitt arbete och vi i riksdagen måste snabbt sätta oss in i den senaste utvecklingen.

S: Ja, om det är teknik som potentiellt kan agera okontrollerat och vara farligt för andra. Vi kan inte släppa utvecklingen till marknadskrafterna. Den akt som diskuteras i EU just nu är en bra början på för att se över hur vi kan säkerställa att AI inte riskerar människors säkerhet.

Hur bör samhället förberedas för en utveckling där AI väntas kunna utföra allt fler jobb?

M: Det kommer sannolikt att finnas ett behov av att utbilda och omskola arbetskraften för att möta nya krav på arbetsmarknaden. Det kan innebära att erbjuda utbildning i exempelvis programmering och andra digitala frågor. Vi behöver även lyssna på AI-forskningen om potentiella konsekvenser av automatisering.

L: Utbildning genom hela livet är en viktig nyckel för att förbereda samhället inför den nya tekniken. Det är viktigt att vi satsar på forskning så att vi bättre kan begripa hur det kommer att påverka samhället och vad som kan behöva göras.

C: Varje enskild individ får ännu en gång inse att man för att klara sig måste utvecklas genom hela livet. Att vi genom Centerpartiets långsiktiga arbete har fått till omställningsstödet är ett bra exempel på hur samhället kan förbereda sig för en sådan utveckling.

SD: När arbetsuppgifter som tidigare utförts av människor mer kostnadseffektivt kan utföras med hjälp av teknik försvinner vissa arbetstillfällen samtidigt som andra uppkommer. Den kontinuerliga utvecklingen ger ständigt skäl att anpassa förutsättningarna för att människor i största möjliga mån kan försörja sig själva.

KD: Samhället behöver inom alla olika områden förbereda sig på en framtid som kommer att se annorlunda ut. Huvudpoängen är att vi lyckas dra nytta av utvecklingen och få så bra användning som möjligt av teknologin.

MP: Vi ser att effektiviseringar som kan göras med AI kan tillvaratas på ett sätt som gynnar välbefinnande, exempelvis genom förkortad arbetstid eller mer tid till mellanmänskliga möten i offentlig sektor. Men vi behöver nog se över socialförsäkringssystemen. Det är inte långsökt att se att frågor som till exempel medborgarlön kan komma att diskuteras mer.

S: Politikens roll måste vara säkerställa så att det finns utbildningsmöjligheter för människor att kunna möta teknikutvecklingen. Utöver det behöver vi säkerställa att vi har system som garanterar säkerhet, öppenhet och ansvar, som motverkar diskriminering och säkerställer respekt för mänskliga rättigheter. 

Oroas du över AI-utvecklingen?

M: Nej, men vi ska inte heller vara naiva. Vi behöver se de risker som finns med AI-utvecklingen utan att förkasta dess möjligheter och potential att bidra till en bättre värld.

L: Nej, men vi behöver ha ett säkerhetstänk och därför är det bra att regleringen av AI redan nu är uppe i EU. Men en utveckling som potentiellt kan hjälpa oss bota sjukdomar och driva ett ökat välstånd är något vi ser positivt på.

C: Ja ibland. Inte minst kopplat till desinformation och krigsföring. Men jag hoppas och tror att den först och främst kommer innebära fantastiska nya möjligheter till att göra oss smartare och sundare.

SD: Den tekniska utvecklingen bör välkomnas men samtidigt följas i syfte att hindra oönskade effekter.

KD: Även om man bör ha respekt och vara vaken inför förändringar som AI kan innebära, behöver man inte vara orolig. Likt internet kommer detta att bli en stor förändring och AI kommer att ge mänskligheten oöverskådliga möjligheter inom i princip alla områden, om vi hanterar det rätt.

MP: Jag oroas över att det på ett halvår gått ofantligt fort. Vi vet inte vad vi har framför oss och vi är lite tagna på sängen. Jag hoppas att det är en teknik som vi kan bemästra till vår fördel. Användningsområdena är oändliga. Vilket också är skrämmande när det offentliga saknar kontroll.

S: Oroliga är vi inte, men självklart är det viktigt som beslutsfattare att följa både de möjligheter och risker som utvecklingen medför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.