En majoritet av partierna vill inte bestämma om att öka hyggesfria metoder. Foto: TT

Så tycker partierna om hyggesfritt skogsbruk

Publicerad

En majoritet i riksdagen vill inte sätta ett mål för hur stort det hyggesfria skogsbruket bör vara. Det visar WWF:s valenkät som i våras ställde frågor till partierna om skogspolitiken.

WWF ställde frågan ”Kommer ni agera för att införa ett mål och åtgärder för en ökad andel hyggesfritt skogsbruk? I så fall hur många procent till 2030?”.

Fyra partier vill att arealen hyggesfritt skogsbruk ska öka. Det är S, L, MP och V där Vänsterpartiet vill gå längst och helt fasa ut kalhyggesbruket.

Miljöpartiet vill se ett mål på 30 procent och svarar ”Ökad naturhänsyn krävs i hela skogslandskapet, klimatanpassa skogsbruket och begränsa kalhyggen till storlek och antal.”

”Hyggesfritt skogsbruk bör öka i omfattning där detta är motiverat ur miljö-, kulturmiljö-, eller skötselsynpunkt eller med hänsyn till rekreationsvärden och rennäringen, svarar Socialdemokraterna.

Liberalerna skriver att ”Skogsbruket ska gå mot mer hyggesfritt men vi sätter inget siffersatt mål.”

Riksdagen emot hyggesfritt

En majoritet av fyra partier, M, Kd, C och Sd, vill inte bestämma om att öka hyggesfria metoder.

”Skogsägaren bör själv få avgöra detta, inom ramen för det skogsvårdslagen tillåter.” svarar Moderaterna.

Centerpartiet svarar att ”Vi vill inte detaljreglera svenskt skogsbruk”, och Kristdemokraterna säger att ”Modellen frihet under ansvar som praktiserats historiskt har fungerat bra för att kombinera naturvård och produktion.”

Sverigedemokraterna vill inte ha ett arealmål men säger att Sveaskog bör utveckla metoder.

Valenkäten visar även att Liberalerna, MIljöpartiet och Vänsterpartiet vill satsa mest pengar på att skydda skog, medan L, Mp, C och M vill satsa mest på skötsel av värdefull skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.