Lagen ställer höga krav på den som köper hus. Ansvaret för att hitta fel vid husköp ligger till största delen hos köparen och det kan vara svårt att bevisa att man inte kunnat upptäcka felen.
-Det finns ingen uttalad informationsplikt från säljarens sida. Om det handlar om dolda fel, det vill säga fel som inte kan upptäckas vid en normal besiktning, kan köparen kräva ett prisavdrag av säljaren, säger Pär Wikingsson, jurist på Villaägarnas riksförbund.
Töjbar plikt
Enligt lagen har köparen så kallad undersökningsplikt, det innebär enkelt uttryckt att du är skyldig att upptäcka sådant som kan märkas med blotta ögat.
-Undersökningsplikten är lite som ett gummiband. Om det finns indikationer på att något är fel och det dessutom finns anledning att förvänta sig fel kan plikten utökas. Om det till exempel är en fuktfläck på tapeten har man plikt att fråga om det, får man då lugnande besked krymper plikten. I ett gammalt hus är undersökningsplikten större eftersom där finns större anledning att förvänta sig fel.
Ett område där köparens ansvar undantas är dolda fel, det vill säga brister som inte kan upptäckas vid normal besiktning och som köparen inte haft anledning att räkna med. Om huset har dolda fel som säljaren inte redogjort för kan köparen kräva ett prisavdrag. Men gränsdragningen är ofta svår.
-Visst är det så. Ett vanligt problemområde är badrum, vid en snabb anblick ser det ofta okej ut men efter man har flyttat in upptäcker man att plattorna är lösa eller att vattnet inte rinner ner i golvbrunnen. Huruvida det är dolda fel beror på flera saker, är det ett nyare badrum är undersökningsplikten inte lika stor och därmed ökar chansen att det handlar om ett dolt fel.
Oberoende besiktning
Att låta en besiktningsman se över huset är ett bra sätt att gardera sig, men även här finns saker att tänka på. Steg ett är att välja en oberoende besiktningsman enligt Pär Wikingsson.
-Det kan vara bekvämt att ta en besiktningsman som mäklaren tipsat om, men det kan finnas ett beroendeförhållande bakom. Mäklaren har sitt uppdrag och besiktningsmannen har sitt, de ska man undvika att blanda ihop.
Ibland marknadsförs hus som ”varudeklarerat” eller ”besiktigat”, där alltså besiktningen beställts av mäklaren eller säljaren. Här finns anledning att se upp enligt Pär Wikingsson.
-Det är ett problem som köpare att inte ha ett avtal med besiktningsmannen. Om besiktningsmannen har missat fel blir det svårt för köparen att få ersättning.
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se
Viktiga tips
• Skriv öppet köp-klausul – Om köpekontrakt skrivs innan besiktning bör köparen kräva en klausul som ger rätt att avbryta kontraktet om något fel framkommer vid besiktningen.
• Se upp med badrum – Badrum är ett område där det är vanligt med fel. Bland de vanligaste är bakfall, det vill säga att vattnet inte rinner ned i golvbrunnen, och att golvbrunnen är felaktig och saknar så kallad klämring, vilket gör att vattnet kan tränga ned i grundkonstruktionen.
• Gör en utökad besiktning – Vid en vanlig besiktning, så kallad överlåtelsebesiktning, går besiktningsmannen igenom huset utan instrument. El, VVS och ventilation undersöks inte närmare. Vid en utökad besiktning går besiktningsmannen dock igenom huset med mätinstrument och verktyg, en utökad besiktning är rekommenderas särskilt vid äldre hus.
• Ordna lånelöfte – Ha klart med banken om lånelöfte innan kontrakt skrivs eller villkora köpet med att lån beviljas.
• Varning för redan besiktigade hus -Begär att få besiktiga huset igen om huset marknadsförs som varudeklarerat. Annars finns risk för tvistsituationer där du som köpare inte har avtal med besiktningsmannen. Ta dit en egen besiktningsman eller se åtminstone till att köpa in dig i besiktningen och få till stånd en köpargenomgång på plats med besiktningsmannen. Kostnaden för en sådan besiktning utgör bara en bråkdel av vad du betalar för huset.