Med pepparkakor, nötter och knäck i stora mängder finns det risk för att vågen visar lite mer än vad många önskar när julhelgen väl är till ända.
Under december avlöser julborden varandra, och för många innebär det utöver trevliga stunder i gott sällskap också ett visst mått av ångest.
– I regel är det väldigt fet mat under julen. Det är röror och gratänger som innehåller en hel del grädde. Dessutom blir all mat väldigt tillgänglig. Det finns en risk för att det blir mycket småplock och då glömmer många hur mycket det faktiskt blir, säger Elisabeth Jelleryd, legitimerad dietist på Karolinska universitetssjukhuset.
Går att äta nyttig julmat
Men det är möjligt att njuta av julmaten utan att behöva oroa sig för vikten. På julborden finns till exempel flera gröna livsmedel som inte innehåller så många kalorier.
Dessutom finns det faktiskt fetter som är bra för kroppen.
– Lax och strömming är bra proteinkällor och innehåller en bra typ av fett. Sen finns det mättade fettet som finns i grädden och som går att koppla till vissa hälsorisker, säger Elisabeth Jelleryd.
”Viktigt att njuta”
För den som är orolig för att äta alldeles för mycket mat under julhelgen kan det finnas skäl till att sätta upp en strategi, till exempel genom att begränsa antalet gånger man hämtar ny mat, säger Elisabeth Jelleryd.
Men ska man inte kunna unna sig lite när det är under en så begränsad period?
– Jo, jag tycker man ska tillåta sig själv att njuta av mat. Jag kan tycka att vi pratar så himla mycket om dieter, men mat är en social del av våra liv. Det är viktigt att uppmärksamma det.