Busch pressades om KD-styrda regioner – liknade vården vid mögligt hus

Uppdaterad
Publicerad

KD och Ebba Busch har gått hårt ut mot vårdköerna och vill ta ifrån regionerna makten över sjukvården. Samtidigt är hennes parti med och styr en majoritet av regionerna.

– Vi tar fullt ansvar där vården inte räcker till och där vi är med och styr, sade partiledaren när hon frågades ut i SVT.

KD vill förstatliga vården – det skulle ge större möjligheter till samordning och skulle förbättra arbetsmiljön för personalen, menar Ebba Busch.

– Om vi får en sammanhållen styrning av vården, och det finns större möjligtheter att räcka till, då blir också arbetsmiljön bättre.

Samtidigt har hennes parti stort inflytande i det nuvarande systemet med regioner. I sju av de 13 regioner när KD är med och styr hade 40 procent eller mer väntat mer än vårdgarantins 90 dagar på operationer eller andra specialiståtgärder. Ebba Busch medger att KD misslyckats i vissa regioner.

– Man har inte lyckats leverera mot patienterna, det är helt uppenbart.

Liknade vid mögligt hus

Hon menar dock att det inte är möjligt att få till en bra vård i det befintliga systemet. Vården kan liknas vid ett hyreshus, menar Ebba Busch, där lägenheterna motsvarar regioner.

– Om huset behöver genomföra ett stambyte, om det är mögel i hela fastigheten, då lastar man inte den enskilda hyresgästen för det. Det är fastighetsägaren, i det här fallet Magdalena Andersson, som är ansvarig.

Hon hade dock svårt att specificera vad KD gjort för fel.

– Till exempel kan det handla om att man har satt en gräns för hur många operationer eller specialistbesök som en enskild utförare får lov att ge.

Samtidigt spelade Busch ned KD:s inflytande i regionerna.

– Vi är ett av fyra eller ett av fem partier på många ställen.

”Breddat partiet”

Ebba Busch har på senare år gjort många skarpa uttalanden, bland annat kopplat till kriminalitet och integration, och partiet har profilerat sig i ”hårdare” frågor än vad det har gjort tidigare. Men att stå upp för mjuka värderingar kräver ibland tuffa tag, menar Busch.

– Vi har breddat partiet, vi har visat att en värderingsdriven politik behövs både i de så kallade hårda frågorna och det som traditionellt kallats mjuka frågor.

Var det för mycket fokus på mjukare frågor tidigare?

–  Ja, det gör också att Sverige har hamnat snett i frågor som till exempel gäller integration, säger Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.