Så minskar du risken att bli sjuk
- Var mycket noga med hygienen när du hanterar rå kyckling och kycklingfärs.
- Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och alltid direkt efter att du rört rått kött och kyckling eller tagit i använda knivar och köksredskap samt förorenade skärbrädor och bänkytor. Torka händerna torra med ren handduk eller med hushållspapper.
- Håll isär rått kycklingkött och andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.
- Skölj inte kycklingen under vattenkranen. Stänk med campylobacter kan då spridas till mat, redskap och ytor.
- Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat.
- Använd lagom stark vattenstråle när du tvättar händer eller sköljer smutsiga skärbrädor och redskap för att undvika stänk till ytor, andra livsmedel i köket och till dig.
- Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper – inte disktrasan.
- Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.
Så vet du om du är smittad
Campylobacterinfektion kännetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor. Symtomen brukar uppträda två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna. De flesta fall av campylobacter läker av sig själv efter två till tio dagar.
I vissa fall kan campylobacterinfektion ge följdsjukdomar. Dessa kan vara ledbesvär, kroniska magbesvär och nervsjukdom.
Infektion med campylobacter kan drabba alla som utsätts för bakterien.
Källa: Livsmedelsverket