Ulf Berg, Moderaterna – Återinför distriktssköterskor
”Vi vill underlätta för läkarmottagningar som har smalare utbud än vårdcentraler och har lättare att etablera sig på landsbygden då de inte kräver samma bemanning. Det är dessutom hög tid att återinrätta de distriktssköterskor som förr fanns på landsbygden. Vi är för mobila team och en fortsatt utveckling av den digitala vården.
Vården ska söka sig till patienterna, inte tvärtom. För att främja en levande landsbygd så att människor tryggt ska kunna bosätta sig över hela vårt län kan glesbygdsersättning vara ett sätt att få verksamheten att fungera för vårdcentraler som inte etablerar sig i större tätorter. ”
Birgitta Sacredéus, Kristdemokraterna – Vård på distans
” Kristdemokraterna, tillsammans med övriga oppositionen, drev igenom att vårdcentralerna, inklusive privata, kan öppna vårdfilialer även i kommuner som inte ligger granne till vårdcentralen. Detta gör att t ex Älvdalens Vårdcentral kan öppna en filial i Rättvik. Filialer behöver inte uppfylla alla de krav som finns på en vårdcentral.
Inför mer digital teknik. Många uppgifter kan skötas på distans. Hudförändringar, Återbesök, provtagning med mera.
Rekrytering av vårdpersonal är en nyckel till nära vård. Fler vårdpersonal, genom att de får fler arbetsgivare att välja mellan. Kristdemokraterna är positiva till privata alternativ. Vårdnära uppgifter kan göras av annan personal än vårdpersonal. Hur ersättningen till vårdcentralen ser ut påverkar också närheten. Kräver man vårdcentraler som ska ha stort utbud är det svårare att uppbringa på mindre orter. (Därför bra med filialer).
Fler utbildningsplatser i vårdyrken. Det offentliga måste bli bättre arbetsgivare och även våga rekrytera utomlands, i och utanför EU. ”
Benny Rosengren, Sverigedemokraterna – Öppna stängda vårdcentraler
” Vi är för en levande landsbygd även när det gäller vården. Vi vill ha tillbaka en riktig primärvård med allmänläkare och sjuksköterskor. Människor ska inte behöva åka långa sträckor för vård som allmänläkare klarar av. Dessutom behöver Falu lasarett avlastning.
Vi vill försöka att snarast möjligt öppna stängda vårdcentraler, samt även få tillbaka någon slags akutmottagning på Ludvika lasarett. Sedan behöver vi fler ambulanser, särskilt i ytterområdena. Vi har för få ambulanser idag, vilket medför att inställelsetiden blir för lång.
Personligen tycker jag att vi ska införa samma system som Norge, där man skriver av studielån för läkare som börjar arbeta i glesbygd. Vidare vill SD att man förbättrar arbetsvillkoren för sjuksköterskor och annan vårdpersonal, och höjer lönerna för dessa yrkeskategorier. Sedan måste vi särskilt se över tillgängligheten av vårdcentraler och ambulanser i nordvästra Dalarna, där avstånden är väldigt långa.”
Sofia Jarl, Centerpartiet – Tillåt mindre läkarmottagningar
”Vården måste komma närmare, även på landsbygden. Centerpartiet vill förbättra tillgängligheten av vård på landsbygden genom att:
– Tillåta mindre läkarmottagningar precis som inom tandvården- mobila sjukvårdsteam startar i alla kommuner så att äldre och sköra patienter får hembesök
– Virtuella hälsorum för provtagning och vårdkontakt öppnas där det är långt till en vårdcentral
– Mobila ungdomsmottagningar utvecklas då det inte är möjligt att ha en mottagning på plats
– Den digitala vårdcentralen Min vård utökas med fler funktioner
Vi vill även förstärka och förbättra förlossningsvården, särskilt för kvinnor i norra länet som idag har orimligt långt till BB i Falun. Under den här mandatperioden har C fått gehör för att det ska gå att öppna filialer till vårdcentraler, att ambulansen måste komma fram snabbare och att det införs mobila vårdteam som kan komma hem till de som behöver. Detta är nu på gång.”
Bo Brännström, Liberalerna - Ambulansen ska kunna ge vård i hemmet
”Det är viktigt att kroniker och skröpliga äldre har tillgång till nära sjukvård. Vi hoppas på att IT ska hjälpa oss. Vi hoppas att det ska gå rekrytera duktigt folk till vårdcentralen. Ambulansen ska kunna använda sin kompetens i hemmet istället för att transportera patienten.”
Elin Norén, Socialdemokraterna – Hälsorum i glesbygd
” Vårdcentralerna ett mycket viktigt uppdrag i sjukvården. Vi kommer fortsätta att satsa på starka vårdcentraler med breda uppdrag så att människor kan känna sig trygga i att få bra vård nära.
Vi vill också utveckla fler mobila team som hjälper sköra äldre i sina hem. Vi har börjat i Ludvika och Smedjebacken, och vi vill utveckla verksamheten i övriga Dalarna. Vi genomför även en satsning i Avesta och Hedemora, där vårdcentral, kommun och sjukhus samverkar för att hitta de bästa sätten att bedriva en nära vård.
Vi vill även införa hälsorum i glesbygd, en satsning för vård i små orter som har långt till vårdcentralen. Där ska det finnas möjlighet till provtagning och digital kontakt med sjukvården. Vi börjar med Björbo, Horndal och Furudal, och kommer gå vidare med Lima, Fredriksberg och Idre.”
Mursal Isa, Miljöpartiet - Utveckla fler digitala vårdcentraler
”Vi vill bygga ut primärvården så att den gynnar landsbygden. Vi vill ha fler anställda inom vården så att även digitala vårdcentraler kan utvecklas och bemannas bättre.
Idag erbjuder landstinget Dalarna digitalvård genom Min vård. Digital teknik som exempelvis Min vård gör att patienter kan få kontakt med vårdpersonal via nätet. Patienten kan få en medicinsk bedömning utan att resa. ”
Maja Gilbert, Vänsterpartiet – Digitala vårdcentraler och personalkooperativ
” Vi drev i diskussionen om besparingarna som varit under denna mandatperiod att ingen vårdcentral skulle stängas. Den vård du behöver ofta skall finnas nära. Vi har också arbetet för att öppna digitala hälsorum ute i länet och då framförallt på platser som har relativt långa avstånd till vårdcentraler. I Dalarna har vi inte stängt några vårdcentraler. Att utveckla digitala vårdcentraler i landstingets regi ger också en ökad tillgänglighet för landsbygdens befolkning. Vi anser att alla skattemedel skall användas för vård inte för vinster och är därför emot att vinstdrivande företag bedriver vård. Vi är däremot inte emot vårdcentraler som drivs i annan regi tex personalkooperativ.
Lisbeth Mörk-Amnelius, Dalarnas sjukvårdsparti – Landsortsmodell för primärvården
”Alla invånare i Dalarna är lika mycket värda och alla behöver tillgång till bra sjukvård. Vi vill se att möjligheter finns för små vårdcentraler att etablera sig runt om i Dalarna på landsbygden eller mindre orter. Vårdcentraler med t.ex. läkare och sköterska och som ska kunna göra hembesök om behov finns. Dessa små enheter kan slussa vidare till annan kompetens om behov finns.
Vi vill införa en landsortsmodell för primärvården, det passar vårt stora län bättre än den storstadsmodell vi har idag. Vi välkomnar vårdcentraler både i offentlig och privat regi. Vi vill också förbättra sjukresefunktionen. När resan till sjukvården tar flera timmar ska ingen väntetid accepteras.
Vi vill också förbättra vården för äldre, utökad äldrevårdskompetens,( äldrevårdscentraler), och utökat samarbete mellan kommuner och landsting för att äldre inte ska komma i kläm. ”