Så vill regeringen göra Östersjön renare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 600 miljoner kronor nästa år på att städa upp haven.

– Haven är tyvärr en stor källa till oro i dag, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff.

Sverige har en lång kust, 240 mil från Strömstad till Haparanda. I vattnen finns läkemedelsrester, gamla vrak som är tickande miljöbomber, Östersjöfisk med höga dioxin- och pcb-halter och fisk och musslor som äter plast.

LÄS MER: Miljardsatsning på östersjön

Satsningen består av en rad olika åtgärder som ska rena och rensa haven.

– Om vi inte slutar nu har vi snart mer plast än fisk i haven, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

”Mycket behöver göras”

Under tisdagsmorgonen gästade Gustav Fridolin SVT:s Morgonstudion. Där berättade han att regeringen idag kommer presentera åtgärder för att rena Östersjön från gifter.

– Mycket behöver göras. Gifterna i Östersjön är så allvarliga så kvinnor som ska ha barn avråds från att äta fisken, säger Gustav Fridolin.

LÄS MER: Så ska skånska kusten rensas upp

Rent konkret handlar det om att till exempel ta bort giftig havsbotten och lägga på deponi eller att täcka över delar av Östersjöns botten för att inte gifter ska läcka ut i havet.

Åtgärderna att sanera Östersjön är en del av ett ”havspaket” som Miljöpartiets andra språkrör och tillika klimatminister Isabella Lövin presenterade på en pressträff utanför Medelhavsmuseet i Stockholm under tisdagsmorgonen.

Vrak, spökgarn och plast ska städas bort

– Vi måste kavla upp ärmarna och börja städa upp våra hav. Det är ett väldigt eftersatt arbete, säger hon.

TV: De dör en plågsam död i spökgarnen

Totalt avsätts 600 miljoner kronor i nästa års budget, 2019 avsätts 700 miljoner kronor och år 2020 avsätts 800 miljoner kronor.

Den så kallade havssatsningen består av många olika delar, men bland annat handlar det om att få bort vrak farliga vrak, täcka över eller frakta bort giftiga havsbottnar, rena vatten från läkemedelsrester och rensa hav på så kallade spökgarn, alltså gamla fiskegarn som driver omkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.