Liberalernas Nyamko Sabuni Foto: SVT

Sabuni: Förslaget är dåligt – men det påverkar inte höstens budget

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas Nyamko Sabuni har tidigare hotat med att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sitt migrationsförslag med ett tillägg om humanitära skyddsgrund.

Men nu, när regeringen lägger fram ett förslag med ett sådant tillägg, väljer L-ledaren ändå att stanna.

– Förslaget är dåligt, det kommer behöva förändras med en ny regering, men det påverkar inte januarisamarbetet, säger Sabuni i SVT:s aktuellt.

Migrationsförslaget som Stefan Löfvens regering la fram på torsdagen innehåller ett tillägg om humanitär skyddgrund. Den innebär att man ska kunna ge tillfälliga uppehållstånd till barn och vuxna när det finns särskilt ömmande omständigheter. Ensamkommande som omfattas av den så kallade gymnasielagen ska kunna prövas enligt den humanitära skyddsgrunden.

Förslaget har kritiserats av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som hotat att lämna januarisamarbetet.

I SVT:s Aktuellt förklarar Sabuni nu att förslaget fortfarande är dåligt, men att delar av det har plockats bort, vilket gör att det inte längre påverkar höstens budget.

– Det kommer påverka svensk ekonomi långsiktigt men det kommer inte påverka höstens budget. Det är det som är skillnaden. Jag kan bara hålla mig till det som är avtalet.

Kommer det inte kosta mer för Sverige?

– Ja, på långsikt. Men januariavtalet är inte långsiktigt, det har en budget kvar som inte kommer påverkas av det som sker nu. Vi har en egen motion i riksdagen som vi kommer följa upp. Vi kommer inte rösta för att de som är här på gymnasielag ska få stanna. Vi menar att det är viktigt att ett nej är ett nej. De som är här på gymnasielag, de fick ju nej. Nu får de stanna igen, fast de inte hade asylskäl. Vår motion innehåller en humanitär skyddsgrund som fyller den funktion vi vill se inom ramen för asylrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.