Man med kort grått hår iklädd ljuslila skjorta och brun kavaj sitter i en TV-studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka utbildningar som lönar sig mest och minst i videon ovan. Foto: SVT

Saco-rapport: Var tredje eftergymnasial utbildning olönsam

Publicerad

Var tredje eftergymnasial utbildning i Sverige är olönsam, visar den senaste livslönerapporten från Sveriges akademikers centralorganisation, Saco. Utbildningar till bibliotekarie, tandhygienist och förskollärare är de minst lönsamma.

– Problemet är att de här yrkena inte har möjlighet till en schysst lönekarriär, säger Sacos ordförande Göran Arrius i Morgonstudion.

Fackförbundet Saco har räknat ut hur mycket man tjänar under en livstid om man gått en akademisk utbildning jämfört med om man har börjat arbeta direkt efter gymnasiet.

– I genomsnitt är det lönsamt att skaffa sig en akademisk utbildning. Men vi har elva utbildningsgrupper där det faktiskt inte är ekonomiskt lönsamt, säger Göran Arrius.

35 högskoleutbildningar ingick i undersökningen. I rapporten lyfts utbildningar till förskollärare, receptarie, tandhygienist och bibliotekarie fram som de minst lönsamma. Man slår fast att dessa utbildningar ofta domineras av kvinnor och vanligen leder till jobb inom välfärden.

Göran Arrius: Lönerna behöver bli bättre

För att göra utbildningarna mer lönsamma skulle man kraftigt behöva höja pensionsåldern eller minska studietiden för dessa yrkesgrupper, vilket man i rapporten konstaterar vore ”orimligt”.

Därför slår både rapporten och Göran Arrius fast att det mest rimliga vore att höja lönerna.

– Eftersom det här är offentlig sektor måste politikerna ge rimliga förutsättningar för de som är chefer inom offentlig sektor att jobba med lönebildning som ett effektivt sätt att få ordning på arbetsmarknaden, säger Göran Arrius.

Ekonomiska faktorn inte den enda

Göran Arrius konstaterar dock att det finns andra parametrar än den ekonomiska att ta hänsyn till när man väljer utbildning.

– Man ska naturligtvis skaffa sig en utbildning inom ett område man tycker är spännande, säger han.

Samtidigt betonar han att det är ett problem att det är svårt att göra lönekarriär inom yrkena med lägst livslön.

– Det här är en jämställdhetsfråga tycker jag och jag kan inte se annat än att det finns en del strukturella problem på arbetsmarknaden där kvinnodominerade yrken i offentlig sektor missgynnas.

sacos livslönerapport

Saco har räknat ut hur mycket man tjänar under en livstid om man gått en akademisk utbildning jämfört med om man har börjat arbeta direkt efter gymnasiet.

Livslönerna räknar in arbetsrelaterade inkomster över hela livet, såsom studiemedel, lön och pension. De tar även hänsyn till inkomstbortfall under studietiden, arbetslöshet och inkomstskatt.

Dessa livslöner jämförs med motsvarande beräkningar för personer som börjat arbeta direkt efter gymnasiet.

Av de 35 högskoleutbildningar som ingått i undersökningen har man kommit fram till följande resultat:

– 11 har en negativ avkastning

– 2 har en avkastning på 0 procent

– 8 har en avkastning på 1-5 procent

– 8 har en avkastning på 6-9 procent

– 6 har en avkastning på över 10 procent

De utbildningar som leder till lägst livslön efter skatt är: Bibliotek- och informationsvetenskap, tandhygienist- och arbetsterapeututbildning samt förskollärarutbildning.

De utbildningar som leder till högst livslön efter skatt är: Läkarutbildningen, juridisk högskoleutbildning och civilingenjörsutbildning.

Källa: Sacos livslönerapport 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.