Svenska stridsflygplan (Jas Gripen) har tidigare övat i Lettland. Nu anser den säkerhetspolitiske experten Mike Winnerstig att även svenska arméförband bör öva i de baltiska länderna.
– Syftet är att lyfta från ord till handling för att bygga säkerhet tillsammans med andra och att öka förmågan att avskräcka, säger han.
Natotrupp i Baltikum
I år har Nato:s medlemsländer skickat omkring 4.500 soldater med stridsmateriel till Baltikum. Det beslutades på Nato:s toppmöte i Warszawa förra året. Sveriges statsminister, försvarsminister och utrikesminister närvarade vid mötet.
Nato:s insats ”Enhanced Forward Presence leds av olika medlemsländer och är utspridd över Estland, Lettland, Litauen, Polen och andra delar av Europa. USA:s bidrag till Natostyrkan är cirka 800 personer och stridsmateriel.
Mike Winnerstig tycker att Sverige bör öva med styrkorna i Baltikum, vilket svenska arméförband hittills inte gjort.
– Det skulle visa att vi menar vad vi säger när det gäller säkerhet tillsammans med andra, och både Nato och de baltiska länderna skulle då se att vi inte kommer att vara passiva om de skulle råka ut för någonting, säger han.
Snubbeltråd
Utöver Natos insats i Baltikum har USA:s armé nyligen skickat omkring 5.000 soldater med stridsvagnar och helikoptrar i Central- och Östeuropa. Det är en nationell roterande insats från USA och inte från Nato, enligt USA:s armé. Den benämns ”Atlantic Resolve”.
Det är bland annat en amerikansk pansarbrigad som anlände till Polen i början av året. Då inledde USA sin militära uppbyggnad i Europa igen efter historiskt mycket låga nivåer – och efter Rysslands ockupation av den ukrainska halvön Krim.
Ingen kommentar från försvaret
Enligt Mike Winnerstig fungerar Nato:s och USA:s styrkor som en snubbeltråd i ett eventuellt krig. De är inte tillräckligt starka för att utgöra ett direkt hot mot Ryssland, säger han.
– De utgör en trovärdig snubbeltråd som inte kan ses som ett direkt militärt hot. Skulle man placera en pansarbrigad i varje land så har man teoretisk möjlighet att invadera Ryssland. Men med de här styrkorna kan man inte invadera Ryssland, säger Mike Winnerstig.
Tidigare i år övade estniskt hemvärn i Sverige under storövningen Aurora med omkring 20.000 soldater från Sverige, Natoländer och partners.
Försvarsmakten avböjer att kommentera Mike Winnerstigs förslag.