Odling av salmonellabakterier. Utbrottet i 20 svenska regioner tros härröra från samma livsmedel – men det är inte fastställt vilket det är. Foto: Elaine Thompson/TT

Salmonellautbrott spritt över landet

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett nationellt utbrott av salmonella. Misstanken är att det orsakats av ett livsmedel som sålts brett över landet.

Totalt 54 personer i 20 olika regioner har drabbats av salmonellainfektion orsakad av bakterien Salmonella Typhimurium under perioden 17 september till 5 oktober, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) på sin hemsida.

– Det är ganska många som har drabbats och det är spritt i landet. Hur allvarligt det är vet vi inte riktigt, men det ser i dagsläget ut som att antalet nya anmälningar har gått ned en aning och att det finns indikationer på att det kan avta, säger Rikard Dryselius, utredare på FHM.

Analyser av bakteriens arvsmassa visar att de drabbade bär på samma stam av bakterien, vilket tyder på att de fått smittan av samma livsmedel.

Källan spåras

Nu utreds utbrottet för att hitta smittkällan och FHM misstänker att det handlar om ett livsmedel som distribuerats brett i Sverige. Men än så länge finns inga uppgifter om vilken typ av livsmedel det kan handla om, enligt Rikard Dryselius.

– Att vi tror att det har distribuerats brett har helt enkelt med den stora geografiska spridningen att göra, då brukar det allra oftast handla om ett livsmedel som levereras runt om i landet.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.