Salt kattmat kan ge sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler katter drabbas av urinsten och njurproblem något som kan bero på för mycket salt i maten. Men det är stor skillnad på saltmängden i olika typer av foder, visar Rapports egen undersökning.

Och trots riskerna är det omöjligt att se hur mycket salt kattmaten innehåller genom att titta på innehållsdeklarationen.

Urinsten är i dag den vanligaste sjukdomen hos katter.

-Det är flera patienter i veckan som kommer hit med urinsten, säger Gunilla Götherström, klinikveterinär vid Västerorts djusjukhus.

Redovisas inte

Allt fler katter får också problem med njurarna när de blir äldre. För katterna innebär det en stor plåga – och för djurägeraren en dyr kostnad. Både när det gäller njurproblem och urinsten är saltmängden i maten viktig. Men djurägare som vill köpa rätt sorts foder får det svårt.

Fodertillverkarna slår nämligen ihop alla mineraler och redovisar dem för det mesta som aska. En djurägare vars katt inte ska ha något salt kan därför inte utläsa just saltinnehållet på burken.

Rapports egen undersökning som Statens veterinärmedicinska anstalt gjort visar att det är stor skillnad mellan salthalten i maten.

Sju gånger mer salt

Mest salt hade Friskies torrfoder med kyckling, lever och grönsaker – den innehöll mer än dubbelt så mycket salt som det billigaste torrfodret, och över sju gånger så mycket salt som Hills blötmat med kycklingsmak.

-Vi har genom forskning funnit ut att maten bör ha betydligt mer salt än minimum, för att få katterna att bli törstiga och dricka, säger Espen Holm, vd för Nestlé Purina Sverige.

Rapports undersökning som visar hur mycket salt som kattmaten verkligen innehåller är känslig för djurfoderindustrin. Och frågan är om fodret kanske till och med ligger bakom att katter allt oftare drabbas av både urinsten och njurbesvär.

-Det sägs i litteraturen att det inte var lika vanligt förr, men det pågår mer forskning, säger Gunilla Götherström.

Reporter: Charlotte Lindahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.