Samarbetet mellan Europol-länderna, när det kommer till att utreda brott som begåtts av anställda inom rättsväsendet, ska att förbättras med hjälp av ett nytt nätverk, uppger polisen. Bilden visar Europols högkvarter i Haag. Foto: Mike Corder/TT

Samarbetet mellan EU-ländernas internutredare ska stärkas

Publicerad

Det ska bli lättare för länderna inom Europol att samarbeta i arbetet med att bekämpa brottslighet som begås av anställda inom rättsväsendet.

Med hjälp av ett nytt nätverk ska ländernas organisationer för internutredningar kunna dela de trender och risker de ser, med kollegor i andra länder.

Det är avdelningen för särskilda utredningar, SU, inom den svenska polisen som har tagit initativ till det nya nätverket, som planerar att ha sitt första möte under våren, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Tidigare har det saknats säkra kanaler och ett forum där internutredare kan dela information med sina kollegor i de andra Europol-länderna.

”Finns kopplingar”

– Många gånger finns det kopplingar mellan brottsliga handlingar som korruption och brott mot tystnadsplikten och den internationella brottsligheten, säger Stefan Andersson, chef för underrättelseenheten vid SU.

Med hjälp av nätverket kommer internutredarna i olika länder bland annat kunna informera varandra om de risker och trender de ser, och vilka metoder de använder för att upptäcka och utreda brott som begås av anställda inom rättsväsendet.

Deltagarna från de olika länderna kommer också kunna samarbeta kring frågan hur man på bästa sätt bygger upp en organisation för internutredningar, står det i pressmeddelandet.

”Kommer kunna upptäcka brott”

– Genom att höja kvaliteten och stärka oberoendet hos Sveriges och övriga Europas internutredningsverksamheter kommer vi upptäcka och beivra brott, säger Ebba Sverne Arvill, chef för avdelningen för särskilda utredningar hos polisen.

Det är Sverige som kommer att sammankalla internutredarna från de andra länderna.

– Vi har redan mötts av ett stort intresse från Europas internutredningsorganisationer för att ingå i ett nytt internationellt forum för våra frågor, säger Stefan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.