Equmenia-kyrkan är en frikyrklig församling som viger samkönade par. Hör Jenny Dobers, regional kyrkoledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Dobers, pastor och regional kyrkoledare för Equmeniakyrkan, om hur man kan få hbtqi-personer att bli välkomnade i en frikyrklig miljö. Foto: Tea Lange / SVT

Samfunden om omvändelseförsök: ”Tar avstånd – det är fel”

Uppdaterad
Publicerad

Att det förekommer omvändelseförsök av hbtqi-personer inom frikyrkan har flera personer vittnat om för SVT.

Samfunden som SVT har pratat med tar avstånd från företeelsen.

– Vi tror att Gud har skapat människor som de är, säger Jenny Dobers, pastor i Equmeniakyrkan.

SVT har sökt flera av de största samfunden med flest medlemmar i Sverige för att få deras syn på hbtqi-frågor i dag. Några av dem har återkopplat.

Ett av samfunden som svarat är Equmeniakyrkan.

Omvändelseförsöken mot hbtqi-personer

Där är Jenny Dobers pastor och regional kyrkoledare för region Stockholm. Hon berättar att det pågår ett arbete med hbtqi-frågor inom församlingarna sedan några år tillbaka och att hbtqi-personer är en viktig resurs för dem.

– Vi försöker att hitta ett sätt att hjälpa varandra hur vi kan vara inkluderande och skapa trygga miljöer för alla, också för hbtq-personer, säger hon.

Inom församlingarna pratar man mycket om jobbet kring hbtqi-frågor, men även hur man tolkar Bibeln.

– Vi är ganska överens om att även om vi kan ha olika åsikter i olika sakfrågor så vill vi att alla ska känna sig välkomna. Men vi förstår också att vi har jobb kvar att göra.

Religionsfrihet och hbtqi-rättigheter

Att det förekommer omvändelseförsök av hbtqi-personer i dag inom frikyrkan tycker Jenny Dobers inte är bra och fel.

– Vi tror att Gud har skapat människor som de är. Det kan bli väldigt psykiskt skadligt om man försöker övertyga någon om att den man är, är fel.

För Equmeniakyrkan är religionsfriheten någonting de värnar om. I förhållande till hbtqi-rättigheter är det samtidigt en komplicerad fråga, menar Jenny Dobers.

– Det är klurigt ibland när religionsfrihet ställs emot exempelvis diskrimineringsgrunderna. Det är inte alltid lätt: Hur långt ska vi sträcka oss inom religionsfriheten innan vi det krockar med diskrimineringsgrunderna?

Evangeliska frikyrkan: ”Tar kraftigt avstånd”

Inom det Evangeliska samfundet är församlingarna fria och de styrs inte centralt som många andra samfund, berättar Linalie Newman, missionsdirektor, Evangeliska frikyrkan (EFK).

De tycker också att omvändelseförsök av hbtqi-personer är fel.

– Att tvinga någon överhuvudtaget att gå emot när en själv inte vill, det ägnar vi oss inte alls åt. Det tar vi kraftigt avstånd ifrån.

När det kommer till hbtqi-frågor säger Linalie Newman att det är svårt att ge ett generellt svar på grund av samfundets struktur.

– Frågan är inte enkel. Den kommer utifrån olika aspekter. Vi är ett sammanhang som har tagit den här frågan på stort allvar. Men man får aldrig kränka någon i det arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvändelseförsöken mot hbtqi-personer

Mer i ämnet