SVT Nyheter har tidigare rapporterat om en trans- och homofobi inom frikyrkan och uppgifter om mörkertal, rädsla och omvändelseförsök av hbtqi-personer inom muslimska samfund i Sverige.
När Oliver blir vuxen och får andra intryck utöver sitt frikyrkliga kristna samfund börjar han intressera sig för queerteologi – ett sätt att tolka bibeln ur ett hbtqi-perspektiv.
– Jag har alltid känt att det finns ett skav i mig, så när jag fick veta att det fanns något som hette trans förstod jag direkt att det var det jag var, säger han.
Tystnad och utfrysning
Oliver kommer ut för ledarna och för delar av samfundet.
För SVT berättar han att han möts av tystnad och utfrysning. Under tiden blir han kallad till olika möten av ledare inom samfundet, där homosexualitet och hans könsidentitet ifrågasätts.
– Omvändelseförsök är mycket mer än att slå någon i huvudet med en bibel och andeutdrivning, säger han.
”Man och kvinna”
Missionsledaren i det aktuella samfundet säger att man tar avstånd från omvändelseförsök.
”När det gäller omvändelseförsök eller omvändelseterapi är detta något vi bestämt avråder ifrån”, svarar han i ett mejl till SVT.
Enligt missionsledaren krävs enbart dop och bekännelse av Jesus för att få bli medlem i församlingen – inget mer.
”När det gäller just äktenskap är vår vigselordning en man och en kvinna”, fortsätter han.
I dag, flera år senare, har Oliver lämnat kristendomen, men föreläser och är vice ordförande talesperson i transfrågor i EKHO, Kristna regnbågsrörelsen.
– Att få vara sig själv i sin sexuella läggning, är en mänsklig rättighet, säger han.
Hör Olivers berättelse i klippet.
Kyrkan, hbtqi och omvändelseförsök
- Samkönade par gavs möjligheten att gifta sig när äktenskapsbalken blev könsneutral i maj 2009. Borgerliga vigselförrättare bedöms av länsstyrelsen och kan inte vägra ett par vigsel – det kan däremot en vigselförrättare som tillhör ett trossamfund göra, alltså kan de avstå från att viga heterosexuella som homosexuella eller personer som tidigare varit gifta. Ett trossamfund kan också avsäga sig vigselrätten. Varje trossamfund får själva välja vilka de viger.
- Omvändelseförsök är när en person med exempelvis hot, tvång, påtryckning, skambeläggning och social isolering, uppmanas att ändra eller undertrycka sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
- FN har likställt omvändelseförsök med tortyr och vill se ett globalt förbud.
- I dag är omvändelseförsök förbjudet i flera länder, bl.a. i Tyskland, Frankrike, Norge och Island.
- Omvändelseförsök är inte olagligt i Sverige i dag. 2022 tillkom ett tilläggsdirektiv till en statlig utredning om oskuldskontroller för att se över huruvida omvändelseförsök bör kriminaliseras. I juli 2023 drog utredaren slutsatsen att lagstiftningen inte bör skärpas, bland annat eftersom straffregleringen i dag redan omfattar flera av de brottsliga handlingar som kan förekomma i omvändelseförsök som fysiskt våld, hot och tvång.
Källa: RFSL
Hit kan du vända dig
Hit kan du vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.
Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.
Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.
RFSL:s stödmottagning – Hit kan hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld vända sig.
Bris – Hit kan man ringa, sms:a, ringa eller chatta. Öppet dygnet runt.