Daniel Castro Vencu Öhrlund (S) och Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister, om möjliga lagar mot omvändelseförsök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Castro Vencu Öhrlund (S), riksdagsledamot och Paulina Brandberg (L) jämställdhetsminister, om en möjlig lag mot omvändelseförsök. Foto: Tea Lange / SVT

Ministern öppnar för ny lag mot omvändelseförsök

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ställer sig kritiska till varför regeringen inte har tillsatt en ny utredning för att se över en eventuell kriminalisering av omvändelseförsök av hbtqi-personer – trots sitt löfte.

Samtidigt öppnar nu jämställdhetsministern för ett framtida lagförslag.

– Liberalerna vill förbjuda omvändelseförsök i hela EU, säger Paulina Brandberg (L).

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om en trans- och homofobi och uppgifter om mörkertal, rädsla och omvändelseförsök av hbtqi-personer religiösa samfund i Sverige.

FN likställer det vid tortyr och har uppmanat till ett globalt förbud mot omvändelseförsök av hbtqi-personer. I dag är också omvändelseförsök förbjudet i flera länder, däribland Tyskland, Frankrike, Norge och senast Island.

Omvändelseförsöken mot hbtqi-personer

I en statlig utredning om oskuldskontroller tillkom ett tilläggsdirektiv 2022 för att se över huruvida omvändelseförsök av hbtqi-personer även bör förbjudas i Sverige.

S kritiska: ”Tillsätt ny utredning”

När utredningen presenterades i juli 2023 drog utredaren slutsatsen att den straffreglering som finns i dag redan omfattar flera av de brottsliga handlingar som kan förekomma i samband med omvändelseförsök.

Oppositionen ställer sig kritiska till att en ny utredning inte tillsatts.

– Så fort utredaren sa att man inte skulle förbjuda omvändelseförsök, då borde regeringen ha föreslagit en ny utredning som tar fasta på hur vi kan formulera en lagstiftning för att förbjuda det, säger Daniel Castro Vencu Öhrlund (S).

Trots att det finns stöd i riksdagen och en enighet i frågan händer ingenting, menar Daniel Castro Vencu Öhrlund.

– Det är dags för regeringen att gå från ord till handling och tillsätta en utredning så att vi kan förbjuda den här fruktansvärda företeelsen.

– Vi ska också komma ihåg att det enda löftet den här regeringen har till hbtqi-communityt är just ett förbud mot omvändelseförsök.

Brandberg (L): Utredningen inte klar

Regeringen ser allvarligt på att hbtqi-personer utsätts för omvändelseförsök i Sverige i dag, säger jämställdhetsministern Paulina Brandberg.

– Vi bestämde när vi tillträdde den här regeringen att vi i Tidöavtalet ville se över en kriminalisering av omvändelseförsök, säger hon och fortsätter

Processen har dröjt och lagförslaget som Tidöpartierna gav löfte om har ännu inte tagits fram.

– Utredningen bereds i regeringskansliet. Så fort den är klar kommer vi att meddela hur vi tar den här frågan vidare, säger hon, men kan inte ge besked om när.

Liberalerna vill även se ett lagförslag på EU-nivå.

– Det är viktigt att vi har en enighet och att hbtqi-personer kan känna sig trygga inom hela EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvändelseförsöken mot hbtqi-personer

Mer i ämnet