Snart börjar många komma tillbaka till skolor, förskolor och sina arbeten efter semester, vilket brukar betyda att sjukdomar sprids.
Sedan pandemin tros människors immunförsvar ha försämrats mot vanliga sjukdomar, menar Anders Lindblom. Vilket kan kopplas till den distans som hölls under pandemin.
– Det beror dels på att vi inte varit i kontakt med sjukdomarna, säger han.
Hur snabbt försvaret kan byggas upp igen är svårt att säga, menar han. För att bygga upp immunförsvaret igen gäller det att utsätta sig för sjukdomar eller vaccinera sig.
– När det gäller influensa och covid bör riskgrupper vaccinera sig.
Större smittspridning bland barn
Barn föds med ett visst immunförsvar men en del av immunförsvaret behöver byggas upp genom att utsättas för sjukdomar. Att vaccineras är också ett sätt att bygga upp det.
De barn som fötts under pandemin har hållits mer isolerade, jämfört med barn födda tidigare. Därför kan det väntas en större smittspridning när många nu möts på förskolan.
– Vissa sjukdomar har inte cirkulerat i samhället under pandemin, när barnen utsätts för de sjukdomarna så blir det flera som är mottagliga. Annars kan det finnas en del som är immuna och inte blir så sjuka.
Även RS-viruset har blivit vanligare för att barn fått sämre immunförsvar. Det brukar spridas varannat år, men nu har det spridits två år i rad.
Fördubblad spridning av streptokocker
Efter pandemin har antalet smittade i streptokocker fördubblats. En sannolik orsak är att det varit få infektioner av streptokocker under pandemin, vilket påverkar speciellt barn, menar Anders Lindblom.
– De som inte har varit födda, eller smittats, innan pandemin kan det ha gått 3-5 år utan kontakt med det så de har ingen immunitet alls.