Genrebild på förkylt barn som snyter sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man tänka på när barnen blir sjuka? Barnläkaren Tobias Alfvén svarar. Foto: Christine Olsson/TT

Februari kan bryta mönstret som vabbmånad

Publicerad

Årets andra månad är känd som den då föräldrar oftast behöver stanna hemma med sjuka barn. De senaste åren verkar trenden ha vänt – och just nu är färre barn allvarligt sjuka än innan jul. Om februari kommer att bryta ”vabbtrenden” även i år är svårt att veta.

– Förhoppningsvis kommer vi inte få lika mycket RS-virus igen, men det finns många andra infektionssjukdomar, säger barnläkare Tobias Alfvén.

Influensa, vinterkräksjuka, och förkylningar som avlöser varandra. Så har februari ofta sett ut för småbarnsföräldrar. Månaden är för många känd som vabruari, då flest föräldrar stannar hemma och vårdar sina barn, vabbar. Men de senaste åren har mönstret förändrats.

Förra året var vabbandet som högst i december. I slutet av året drabbades många barn av RS-viruset, och detta kan betyda att färre kommer att drabbas under våren, enligt barnläkare Tobias Alfvén.

– Förhoppningsvis kommer vi inte få lika mycket RS-virus igen. Det är väldigt mycket mindre nu än vad det var i november och devcember.

Inte bara RS-viruset har minskat. Även influensa och covid-19 drabbar färre nu än innan årsskiftet. Samtidigt finns många andra infektionssjukdomar, och enligt Tobias Alfvén kan februari fortfarande bli en månad med mycket vabbande.

– Vi ska fortfarande vara försiktiga, och inte säga att det redan är över.

Vad behöver man veta om barnet blir sjukt, vad ska man göra för att undvika smitta, och kan man lämna ett hostande barn på förskolan?  Se barnläkare Tobias Alfvén svara på tittarnas frågor i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.