Från och med juli 2018 har samtyckeslagen varit gällande i Sverige.
Lagen innebär att sexuell aktivitet är straffbart om den ena parten inte deltar frivilligt.
Det går alltså att dömas för våldtäkt även om gärningsmannen inte har använt sig av våld eller hot.
Under måndagen publicerade Brå en utvärdering av lagen där det konstateras att fällande domar i våldtäktsmål har ökat markant sedan lagen implementerades för nästan två år sedan.
2017 avkunnades 190 fällande domar – 2019 var antalet 333. En ökning med 75 procent.
”Har större effekt än många trodde”
− Det tyder på att lagändringarna har fått större effekt än vad många trodde. Vår genomgång visar tydligt att nya typer av övergrepp nu leder till åtal och fällande domar, säger Stina Holmberg forsknings- och utredningsråd på Brå, i ett pressmeddelande.
Enligt Brå handlar de nya fällande domarna ofta om situationer där målsägaren reagerat ”passivt” på övergreppet.
Samtidigt som samtyckeslagstiftningen kom på plats infördes ett nytt brott i brottsbalken som heter oaktsam våldtäkt. Brottet innebär att man kan dömas för våldtäkt, även om det inte är avsiktligt, om personen varit grovt oaktsam i frågan om den andra deltar frivilligt eller inte.
Få döms för oaktsam våldtäkt
Enligt Brå:s pressmeddelande handlar bara 12 av de nya fällande domarna om oaktsam våldtäkt.
Domstolarna anser att oaktsam våldtäkt ofta är svårt att applicera och friar istället den tilltalade eller dömer till ”uppsåtlig” våldtäkt.
− Vi har sett svårigheter när det gäller att avgöra både hur långt det straffbara området sträcker sig och vad som ska ses som uppsåt respektive grov oaktsamhet. Dessa tillämpningsproblem riskerar att äventyra rättssäkerheten. Det är därför viktigt att det kommer fler vägledande avgöranden i högre instanser. Det som framförallt behöver klargöras är vad som ska ses som ett uttryck för frivillighet och när ett sådant går att bortse från, säger Stina Holmberg.