Rut Westerberg och Inga Nilsson är två pensionärer som är glada för varje extra hundralapp. Foto: Katia Elliott/SVT

Sänkt skatt för pensionärer i nya budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärerna kommer att få mer i plånboken i övergångsbudgeten. Det handlar om skattesänkningar för omkring en miljon pensionärer med inkomster över 17 175 kronor i månader. Det innebär ca 150 kronor mer i månaden för dem med en inkomst på 20 000 kronor. I övrigt är det en avskalad budget utan nyheter som levererades i dag.

– Man ska inte förakta de här hundralapparna. För dem som lever på marginalen så har de stor betydelse, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Klockan 8 i dag lade finansminister Magdalena Andersson (S) fram en övergångsbudget. Den är, enligt Andersson, avskalad och utan partipolitisk inriktning. Men för att kunna infria löftet om skattesänkning för pensionärerna 2019 så behöver skattereformen finnas med i höstbudgeten vilket har godkänts i en informell överenskommelse med Moderaterna. Samtliga riksdagspartier har i varierande grad lovat en utjämning av skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer.

”Många har det knapert”

Budgetförslaget innebär skattesänkningar för personer över 65 år med inkomster över 17 175 kr/mån. Under 2018 utjämnades skatten för dem med lägre inkomster. Sänkningen innebär inte att skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer utjämnas helt, det väntas ske först 2020 enligt vallöften från flera partier.

– I relation till många andra hushåll så har pensionärerna inte hängt med utan halkat efter och i vissa fall väldigt mycket. Många har det väldigt knapert, inte minst kvinnor, säger Arturo Arques.

De andra partierna har fram till den 30 november på sig att lägga egna budgetmotioner, något som Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att göra. Senast den 1 januari 2019 måste Riksdagen besluta om en budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.