Bild på Säkerhetspolisens logga och en bild på Charlotte Von Essen, chef på Säpo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en intervju i SVT:s Morgonstudion uppmanar Säpo-chefen Charlotte Von Essen till ”särskild uppmärksamhet” inom tre olika sektorer: ”Det handlar om telekommunikation, elförsörjning och transporter av kritisk materiel.” Foto: Fredrik Sandberg/TT/

Säpo-chefen: Ryskt spionage mot Sverige kommer att öka

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att utsättas för allt mer rysk spionverksamhet, det säger Säpo-chefen Charlotte von Essen i SVT:s Morgonstudion. Särskilt utsatt är svensk infrastruktur, där aktörer manas vara extra vaksamma.

Ett försämrat omvärldsläge har påverkat även svensk säkerhet, inte minst till följd av kriget i Ukraina. Och hoten från rysk underrättelsetjänst är på uppgång. Det menar chefen för Säkerhetspolisen, Charlotte von Essen, som under tisdagen talar vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

– Vi ser underrättelseaktiviteter, där man vill inhämta känslig information. Men också andra typer av angrepp som påverkansoperationer och ytterst olika former av sabotage.

Infrastruktur särskilt utsatt

Von Essen uppmanar till ”särskild uppmärksamhet” inom tre olika sektorer:

– Det handlar om telekommunikation, elförsörjning och transporter av kritisk materiel.

Enligt henne har Säpo intensifierat sitt arbete för att möta det försämrade omvärldsläget, både för att försvåra för Ryssland att bedriva underrättelseverksamhet i Sverige och för att öka samhällets motståndskraft.

Inga garantier

Efter de uppmärksammade fall där personer gripits för spioneri i Sverige – varav en av de misstänkta till och med har jobbat på Säpo och Försvarets underrättelsetjänst Must – säger von Essen att myndigheten arbetar för att förhindra att fler sådana fall inträffar.

– Vi jobbar intensivt tillsammans med Must för att förebygga. Men ytterst kan man aldrig helt garantera att det här inte händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.