Fredrik Hallström, enhetschef för arbetet mot kontraterrorism och extremism på Säpo. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo vill att innehav av terrorpropaganda ska kriminaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsbejakande islamistiska miljön är lika stor som den våldsbejakande högerextrema miljön i dag.

För att komma åt individerna vill Säkerhetspolisen att innehav av terrorpropaganda ska kriminaliseras – men två år efter förslaget har myndigheten ännu inte fått något gehör.

– Det borde vara kriminellt, säger Fredrik Hallström, enhetschef för arbetet mot kontraterrorism och extremism på Säpo.

Från att ha varit cirka 200 för tio år sedan uppskattar Säpo att det i dag finns omkring 2 000 våldbejakande islamister i landet. Enligt Fredrik Hallström är hotet från en våldsbejakande islamistiska miljön lika stor som den våldsbejakande högerextrema miljön i Sverige i dag.

– Vi har sett en successiv ökning, men den stora ökningen under den här långa perioden hänger delvis samman med den enorma kraft som kalifatet bildades 2014. Med den propaganda som spreds blev det en vederhäftig aktör att ansluta sig till, säger Fredrik Hallström.

Deras barn gick med i IS

För att komma åt många av individerna lämnade Säpo i juni 2019 in ett förslag om att kriminalisera innehav av terrorpropaganda. Men än så länge har myndigheten inte fått något gehör från regeringen.

– Det borde vara kriminellt att inneha filmer där riktiga människor skär halsen av någon, våldtar eller slaktar, säger Hallström.

”Har tagit otroliga krafttag”

Säpo välkomnar införandet av Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE), som ett stöd till kommuner och myndigheter. Enligt Fredrik Hallström skulle man även vilja se ett kunskapscenter som ska kunna stötta stat och kommuner när det gäller offentlig finansiering till verksamheter som är uppenbart antidemokratiska.

Men trots varningssignalerna om en fortsatt pågående radikalisering och rekrytering till islamistiska grupperingar tycker Fredrik Hallström att mycket har hänt under de senaste åren för att stävja utvecklingen.

– Vi har tagit otroliga krafttag att begränsa tillväxten och handlingsutrymmet. Vi samverkar med fler parter, delar mer information i dag och har bland annat kunnat samarbeta med skolinspektionen om att stänga ett antal skolor där det fanns tydliga tecken på våldsbejakande extremism, säger Hallström.

– Jag vill påstå att vi tillsammans med myndigheter kommit en bra bit på vägen. När det kommer till att möta upp barn och unga behöver man jobba i skolverksamhet med fältassistenter och goda manliga förebilder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deras barn gick med i IS

Mer i ämnet