• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sara Österlund svarade på frågor om barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

40.000 barn gifts bort varje dag. Sara Österlund från Plan Sverige chattade med SVT:s läsare och tittare om barnäktenskap. Hur hjälper man dem som redan blivit bortgifta?

SVT Nyheter: Hej och välkomna till kvällens chatt! Sara Österlund, rådgivare för barn och ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter vid Plan Sverige, finns nu på plats för att svara på era frågor om barnäktenskap.

Mimmi: Har inte Zambia som land ett ansvar för att stoppa det här? Kan FN göra något?

Korrespondenterna om barnäktenskap

Sara Österlund: Många länder har skrivit på internationella överenskommelser, till exempel Kvinnokonventionen, där barnäktenskap förbjuds, men problemet är ofta att regeringen i fråga ofta saknar politisk vilja och/eller resurser (pengar, utbildad personal) att implementera dessa lagar. Många gånger vet myndighetspersoner inom till exempel polis eller socialtjänst inte ens om att lagen existerar..

Malva: På vilket sätt jobbar Plan mot barnäktenskap?

Sara Österlund: Plan jobbar i olika länder med denna problematik på och ve vet att det är fundamentalt att jobba på många olika nivåer samtidigt.

Vi jobbar på lokala nivå med att förändra normer och attityder, vilket är  minst lika viktigt som arbetet med att förändra lagstiftning. Att arbeta med människors sociala och religiösa attityder, normer och värderingar ta tid, det vet vi. Inte minst när det gäller djupt rotade föreställningar kring kvinnors och flickors värde och roller i samhället. Med det är det ända sättet att minska det sociala tryck som får familjer att fortsätta gifta bort sina döttrar i låg ålder; I arbetet mot barnäktenskap måste man involvera hela det lokala samhället, flickor, pojkar, kvinnor och män. Vi jobbar också med att stärka flickorna själva bl.a. genom att de får möjlighet till ökad kunskap kring sina rättigheter, ökad tillgång till egna ekonomiska medel och nya sociala nätverk.

En annan viktig strategi är att påverka beslutsfattare att införa, stärka och implementera lagar som förhindrar barnäktenskap.

Carina: Känner du till om Sverige genom SIDA stöder det projekt som omtalas i programmet eller andra? 

Sara Österlund: Jag vet inte om Sida specifikt stödjer dessa program, men Plan har ett stort stöd från bl.a. Sida till ett antal program som syftar till att utrota barnäktenskap

Louise: Hur kan jag gå tillväga om jag vill arbeta via Plan för flickors rättigheter varsomhelst i världen?

Sara Österlund: Jag ser att det är väldigt  många som undrar hur man kan engagera sig för denna fråga. Det finna många sätt att bidra, tex genom att engagera sig genom att ta ställning mot barnäktenskap på Plans hemsida (www.plansverige.org) alt ge ett ekonomiskt bidrag i form av en engångsgåva eller så kan man bli flickafadder. Många andra organisationer arbetar också med frågan.

Madison: Även flickor bosatta i Sverige luras och skickas till fd hemländer för att tvingas till äktenskap med okända ofta äldre män. Arbetar Plan aktivt även i Sverige med dessa frågeställningar. Hur mycket kunskap finns om utsatta flickors situation i Sverige?

Sara Österlund: Plan arbetar inte direkt med utsatta flickor i Sverige, men det finns andra organisationer och myndigheter som gör det, du kan tex gå in påwww.hedersfortryck.se som vet mer om denna problematik och kan bistå med mer information är

Nyfiken: I vilka andra länder existerar liknande saker förutom de länder som togs upp?

Sara Österlund: Det är förfärligt många länder, jag kan inte ge dig en exakt siffra men det rör sig om över hundra där barnäktenskap är lagligt eller ändå praktiseras

Lolo: Vad är dom främsta anledningarna till att flickor gifts bort tex i Zambia?

Sara Österlund: Generellt brukar brukar en blandning mellan ekonomisk fattigdom och djupt rotade traditioner och normer kring flickors värde, roll i samhället var viktiga grundorsaker. I det tänkande ingår många gånger att kontrollera en flickas sexualitet, vilket man gör genom att gifta bort henne. Det finns på det sättet inget glapp mellan tiden med föräldrarna och tiden med den nya mannen då henens heder skulle kanna äventyra. Barngiftermål kan också vara ett sätt att stärka banden mellan familjer, ett utbyte mellan två familjer. 

Ett vanligt argument för barngiftermål är att föräldrarna ses som ett sätt att faktiskt skydda flickan. Detta kan såklart låta paradoxalt, men föräldrarna ser det som att får skydd i den nya mannens hem.

SVT Nyheter: Sara Österlund kommer att svara på frågor i ungefär 5 minuter till! 

Mimmi: Varför kallar man det barnäktenskap? Är pojkar också utsatta?

Sara Österlund: Alla giftermål där en av individerna är under 18 ses som ett barnäktenskap, så tack för att du också uppmärksammar att också pojkar kan vara i ett barnäktenskap, och det är självkart en lika stor kränkning av deras rättigheter. Vad gäller Plan och många organisationers fokus på flickor i barnäktenskap så tar det sin utgångspunkt i att den överväldigande majoriteten av alla barnäktenskap berör flickor..

Sara: Hej, Om man blir fadder går då månadsbeloppet till ”sitt” fadderbarn eller portioneras det ut till det landet? 

Sara Österlund: Plan jobbar med och i lokalsamhällen och ser till att hjälpen används bredare än till ett barn.

v.i.p: Vad gör man för dem flickorna som redan är bortgifta?

Sara Österlund: Plan jobbar också med flickor som redan är gifta, dessa flickor kan ofta vara mycket socialt isolerade och Plan arbetar bla för att de ska åter ska få sociala nätverk och få gå tillbaka till skolan, vilken de ofta får lämna när de gifts bort

Sara Österlund: Stort tack för alla kloka och engagerade frågor, även om jag inte hann svara på alla! Ni är hjärtlig välkomna att besöka Plans hemsida för mer information eller tips på hur man kan engagera sig www.plansverige.org. Vi kommer att lägga upp mer information på  sidan under de närmaste dagarna. /Sara

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna om barnäktenskap

Mer i ämnet