SAS-strejken har brutit ut – 30 000 passagerare drabbas varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12.01 på måndagen bröt SAS-strejken ut. Omkring 900 piloter i Sverige, Norge och Danmark omfattas av strejken som påverkar 30 000 passagerare dagligen.

– Vi är förkrossade. Det här är sommaren alla skulle få resa igen, säger SAS vd Anko van der Werff.

Cirka hälften av SAS flygningar globalt berörs.

Förhandlingarna har pågått under helgen mellan SAS Scandinavias pilotföreningar och SAS. Tidsfristen var satt till måndag klockan 12.00 (svensk tid).

Vid 12.20 på måndagen gav SAS vd och koncernchef Anko van der Werff beskedet att strejken genomförs.

– Vi har fått mycket skattepengar och jag tycker att det är skamligt att det är så här piloter väljer att återgälda den generositet och tålamod som alla länder visat bolaget de senaste åren.

Hälften av flygningar drabbade

Det handlar om 200 till 250 flygplan dagligen, vilket innebär att antalet inställda flygningar blir ännu fler. Upp emot 30 000 passagerare berörs globalt varje dag.

Strejken beräknas leda till att cirka 50 procent av alla SAS-flygningar ställs in.

De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken, uppger SAS i sitt pressmeddelande.

– Det är dåligt för investerarna. Det är 8 000 arbetstillfällen vi talar om, säger Anko van der Werff.

Han fortsätter:

– De (piloterna) håller bolaget som gisslan. Det var inte vi som utfärdade varslet. Vi har sett piloterna lämnat (förhandlingarna) två gånger.

Pilotfacket: ”Inget alternativ

Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, uppger att fackförbundet inte ansåg sig ha något annat alternativ än strejk.

– Vi anser inte att vi väljer det här utan att SAS tvingar oss, säger han.

Varsel förra veckan

Strejken skulle ha brutit ut i onsdags förra veckan (29 juni), men tidsfristen flyttades fram till lördagen och sedan ytterligare en gång, till måndagen vid lunch.

SAS uppger att information om inställda flygningar har lagts ut på bolagets sajt, de markeras ”inställt” eller ”sannolikt inställt” om strejken fortsätter.

SAS erbjuder återbetalning eller ombokning av flygningar som kan komma att påverkas.

Aktien rasade

Omkring en halvtimme efter strejkbeskedet hade SAS-aktien rasat med drygt 8 procent och kostade då 60 öre.

Fakta om konfliken

  • Enligt Svensk Pilotförening (SPF) handlar varslet om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.
  • Pilotfacket menar att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.
  • Förhandlingar mellan danska, norska och svenska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.
  • Den 9 juni lämnade SAS Scandinavias pilotföreningar in strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.
  • SAS Scandinavias pilotföreningar består av Dansk Pilotförening (DPF), Norska SAS-flygares Förening (NSF), Norges Flygarförening (SNF) och Svensk Pilotförening (SPF).

Källa: TT/SAS/Pilotföreningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.