Skolverket manar till kraftsamling för att barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till trots pandemin. Myndighetens intervjuundersökning bland huvudmän i svensk skola visar att mer undervisning än vanligt blivit inställd under pandemin, både på grundskolan och gymnasiet. Undervisningen håller också lägre kvalitet med distansstudier, enligt de svarande som också uppger att psykisk ohälsa ökat och studiemotivationen minskat bland elever.
– Det finns en risk utifrån pandemin att eleverna inte får de kunskaper och färdigheter de skulle ha fått annars. Det handlar ju bland annat om vad man har för studievana, behov av stöd sedan tidigare, men också hur hemförhållandena ser ut, säger Anna Castberg, enhetschef på Skolverket.
Kan plugga upp underkända betyg
Ett viktigt verktyg för skolorna har varit att erbjuda sommarskola under lovveckor och i år finns den möjligheten även för gymnasieleever som slutat åk 3 och ej klarat godkända betyg.
Skolinspektionens enkät till de 335 största aktörerna som bedriver skolverksamhet visar att nästan alla erbjuder undervisning på lovet.
262 av skolaktörerna svarade på enkäten och av dem uppgav 255 att de kommer bedriva sommarskola.
Men sommarskola är bara ett av flera verktyg som behövs, enligt Skolverket.
– Det handlar också om utökad undervisningstid på andra sätt, och insatser inom elevhälsan. Man måste se att det är en mångfacetterad fråga där det dels handlar om elevers kunskaper men det också finns risker för måendet, säger enhetschef Anna Castberg.