Syftet med satsningen är att sprida kunskap om sexuella och reproduktiva rättigheter till nyanlända kvinnor, men också att nå männen.
– Vi kan konstatera att en del av de kvinnor som finns i den här gruppen med nyanlända kommer från samhällen där det råder helt andra normer, lagar och regler. Det här projektet ger den här gruppen kvinnor bättre möjlighet till kunskap om de sexuella och reproduktiva rättigheter som man har i Sverige, säger Annika Strandhäll.
”Handlar om att höja kunskapsnivån”
I projektet ingår filmer på olika språk och kring olika teman. Det ingår också skräddarsydda utbildningar som riktar sig till tolkar.
– Det handlar ju om att höja kunskapsnivån och nå fram till den här gruppen av kvinnor som vården ibland har svårare att nå än andra grupper, säger Annika Strandhäll, som erkänner att det är ett eftersatt område.
Satsningen har sprungit ur en kartläggning som RFSU påbörjade 2016 och är inget som har vuxit fram ur Metoo-kampanjen, enligt Annika Strandhäll.
– Men det är ju en satsning som faller väldigt väl in i både den debatt som följer på Metoo-kampanjen och hela den debatt vi haft i Sverige om vikten av att de nyanlända kvinnor som kommer hit får justa och bra förutsättningar att integreras i Sverige, säger hon.
Fakta: Sexualupplysning till nyanlända
Regeringen ger Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) 3,7 miljoner kronor för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan hos nyanlända kvinnor. Pengarna ska också användas för att sprida kunskap om kvinnornas sexuella och reproduktiva rättigheter.
Medlen får användas under 2018. I projektet ingår bland annat utbildningar som riktas till både kvinnor och män samt skräddarsydda utbildningar riktade till tolkar.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är ett vedertaget begrepp som rör olika aspekter av sexualitet och fortplantning. Det är till exempel graviditet, förlossning, mödravård, aborter och preventivmedel, men också rätten att bestämma när man ska skaffa barn och att få välja partner.
Källa: Socialdepartementet, NE