SBAB:s vd intervjuas i SVT programmet 30 minuter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror inte att andra banker skulle vilja se så mycket lägre marginaler på bolånen än vad vi redan har” – SBAB:s vd Mikael Inglander intervjuas i SVT:s 30 minuter. Foto: SVT

SBAB:s vd: Svårt att få andra banker att sänka räntan

Uppdaterad
Publicerad

S och V vill att den statligt ägda banken SBAB pressar de övriga bankerna att sänka bolåneräntorna.

Men SBAB:s vd Mikael Inglander är skeptisk till att detta skulle fungera.

– Jag tror inte att andra banker skulle vilja se så mycket lägre marginaler på bolånen än vad vi redan har, för de är under en väldig press, säger han i SVT:s 30 minuter.

Höjda räntor har den senaste tiden pressat svenska bolånekunder samtidigt som bankerna fortsätter att göra stora vinster.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill se över avkastningskravet på den statligt ägda banken SBAB så att banken kan agera prispress och verka för mer konkurrens inom bankvärlden.

SBAB:s vd Mikael Inglander menar att det är möjligt att ändra styrningen av banken, men han är dock tveksam till att detta skulle leda till lägre bolåneräntor på marknaden.

”Banker under väldig press”

– Om man jämför bolåneräntornas utveckling med marknadsräntorna så är det en väsentlig försämring för bankerna, så jag är inte säker på att det skulle leda så långt.

I dag är SBAB:s rörliga bolåneränta långt ifrån billigast om man jämför med de övriga fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank. Trots detta tycker Mikael Inglander att banken agerar som en prispress.

På frågan om vad en sänkt bolåneränta skulle få för effekt svarar Inglander:

– Jag tror att det skulle kunna skapa en väldig tillströmning av kunder till SBAB om vi hade ett mycket lägre pris än andra.

Men är inte det bra då?

– Inte om vi inte tjänar några pengar, och jag tror inte att andra banker skulle vilja se så mycket lägre marginaler på bolånen än vad vi redan har, för de är under en väldig press.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.