En viktig markering från åklagaren, anser Institutet mot mutor vars chef ser en tydlig tendens att korruptionen ökat i näringslivet.
Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, vill inte berätta vilka personer som misstänks eller exakt vad misstankarna gäller.
– Vi håller fokus på givande eller tagande av muta, säger han till Svenska Dagbladet.
Enligt Forsberg måste ytterligare förhör genomföras innan han kan besluta om åtal ska väckas eller ej.
Direktörer fick gå
SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf, vd:n Jan Johansson och huvudägaren Industrivärdens vd Anders Nyrén tvingades alla avgå efter SvD:s avslöjanden om bland annat dyra jaktresor och vidlyftig representation.
Fler ärenden om mutbrott anmäls i dag än för ett antal år sedan. Att åklagaren går vidare visar på att samhället tar korruption på allvar, enligt Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.
– Det är en tydlig markering om att vi har en annan kultur när det gäller att göra affärer även i det i det privata näringslivet jämfört med hur det var tidigare.
TT: Är det så, eller är det bara att det uppmärksammas mer?
– Min bestämda uppfattning är att det hänt en hel del i näringslivet de sista åren på just det här området, säger Sundén.
Även små belopp
Om just de här fallen i SCA-härvan leder till åtal är svårt att veta på det här stadiet. Historiskt brukar omkring 100 anmälningar årligen lämnas in till Riksenheten mot korruption.
På senare år har det varit fler. I fjol avkunnades 18 domar i olika mutmål varav cirka hälften medförde en fällande dom, enligt Helena Sundén.
Det vanligaste mutbrottet är som regel mellan ett privat företag och en offentlig myndighet.
Det behöver inte handla om stora belopp, det viktiga kan i stället vara själva principen, att upprätthålla förtroendet, enligt Sundén.