Foto: TT.

Larmar: Stor brist på specialistsjuksköterskor framöver

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på specialistsjuksköterskor skapar stora problem för den svenska vården, med stängda vårdplatser, överbeläggningar och larm om äventyrad patientsäkerhet som följd. Nu visar nya prognoser från Statistiska centralbyrån (SCB) och som SVT tagit del av att det kommer saknas ännu fler specialistsjuksköterskor om tio år.

Det är inte bara under semestermånaderna på sommaren som bristen på specialistsjuksköterskor skapar problem inom vården. Sedan flera år tillbaka är det även ett året runt-problem. I de nya prognoserna som presenteras i dag och beställts av olika länsstyrelser i landet finns det risk för fortsatt brist, och som kan förvärras.

Efterfrågan på personal är större än tillgången. I Stockholms län och i Västra Götalandsregionen väntas bristen öka med drygt 25 procent och i Skåne och östra mellan Sverige med mellan 15 och 20 procent. Den främsta orsaken är utvecklingen inom hälso- och sjukvården med en växande befolkning och att vi blir allt äldre. Dessutom blir situationen inte bättre av att nästan hälften av alla specialistsjuksköterskor som arbetar i dag kommer pensioneras inom en tioårsperiod, enligt rapporten.

– Den här ger en viktig signal till regeringen att vi behöver se till att vi får fler specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor i hela landet , säger Chris Heister som är landshövding i Stockholm.

Vårdbehovet ökar stort i takt med att befolkningen ökar

Till exempel väntas det bli stor brist på personal som specialiserat sig inom psykiatrin i Västra Götalandsregionen och i Skåneregionen väntas det bli brist på distriktssköterskor. Redan i dag är det ont om specialistsjuksköterskor inom intensivvård, narkos och operation men även inom äldrevården och psykiatrin i hela landet, men nu kan situationen alltså förvärras.

– Vi har stora utmaningar redan nu framförallt i storstadsregionerna. Befolkningen växer med två bussar om dagen och då är det klart att behoven utav sjukvård ökar, säger hon.

Känt sedan länge

Facket menar att problemet varit känt länge och att det inte görs tillräckligt för att förändra situationen. Enligt en tidigare rapport till Vårdförbundet är det omkring 11.000 specialistsjuksköterskor som kommer att saknas i Sverige om tio år.

–  För att få personal att vidareutbilda sig måste lönen och arbetsvillkoren bli bättre. I dag lönar det sig inte att vidareutbilda sig, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– I dag har vårdplatser stängts på grund av personalbrist och för de som arbetar som specialistsjuksköterskorna är det en hög arbetsbelastning som kan leda till ohälsa. Vi ser att finns de som arbetar deltid för att orka arbeta, säger hon och varnar om att många inom vården larmar om en äventyrad patientsäkerhet.

600 nya utbildningsplatser

Regeringen har i sin budget fattat beslut om att det i år ska bli 600 nya utbildningsplatser för specialistsköterskor. Men i SCB prognos bedömer man, att det trots denna utbyggnad, kommer bli brist på vårdpersonal med specialistkunskaper framöver.

–  Det behövs mer utbildningsplatser. Det här 600 utbildningsplatserna räcker inte, Regering måste se till så det blir fler utbildningsplatser, säger Chirs Heister landshövding i Stockholm.

– Här i storstadsregionerna växer det så det knakar och det är klart att det är stora utmaningar för vården. Vi behöver göra yrket mer attraktivt och det ska löna sig att vidareutbilda sig. Vi hoppas också på att snabbspåret nu kommer igång för alla de nyanlända som kommit hit till Sverige så vi kan ta till vara deras kompetens, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.