Statistiska centralbyrån räknar om arbetslösheten efter miss Foto: Karin Wesslén / TT

SCB skriver ner arbetslösheten efter räknemiss

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i september låg på 6,0 procent, inte 7,1 procent, som Statistiska centralbyrån, SCB, tidigare rapporterat. Efter att tidigare ha räknat fel släppte SCB på torsdagen reviderade siffror. Även i oktober ligger arbetslösheten på 6,0 procent.

– Vi har kvalitetssäkrat siffrorna jämfört med tidigare, säger John Kling, enhetschef på arbetskraftsundersökningarna.

När SCB släppte sina arbetslöshetssiffror efter sommaren var många bedömare förvånade – arbetslösheten hade stigit oväntat mycket. Men sedan gick SCB ut och varnade för att siffrorna med största sannolikhet var felaktiga.

Nu släpper SCB reviderad statistik för arbetsmarknaden, där de bland annat skriver ner arbetslösheten för september med 1,1 procentenheter. Ökningen var dessutom större under våren än vad den tidigare statistiken visat.

– Den reviderade statistiken visar på en jämnare ökning av arbetslösheten än vad vi såg med det tidigare siffrorna. Ökningen började tidigare och var inte lika kraftig över sommaren, säger John Kling.

Sysselsättningen följer befolkningen

De reviderade siffrorna visar också att sysselsättningsgraden ligger 0,9 procentenheter lägre under perioden oktober-november jämfört med den tidigare statistiken. Totalt ligger den på 68,3 procent.

– De tidigare siffrorna visade att sysselsättningsgraden ökade mer än befolkningen, men de reviderade siffrorna visar att den snarare följer befolkningsutvecklingen, säger John Kling.

Kan påverka jämförelser

För att reparera det tidigare räknemisstaget använde SCB bara halva urvalet i den reviderade statistiken. Enligt John Kling ska de nya siffrorna gå att använda utan problem, men att vissa jämförelser kommer att bli svårare.

– På de övergripande siffrorna håller serierna fortfarande, men det kommer att vara högre osäkerhet på detaljnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.