Flera regioner har den senaste månaden sett en tydlig ökning av scharlakansfeber. Det gäller bland annat i Värmland, Västra Götalandsregionen och i Gävleborg och samma tendenser ser man i övriga Europa, framför allt i Storbritannien.
Ökningen har gjort att det för första gången nu ges ut behandlingsrekommendationer för scharlakansfeber i Sverige.
– Vi har fått en hel del frågor om scharlakansfeber från vårdcentraler i hela landet. Av någon anledning har sjukdomen ökat och vi kan bara spekulera om varför det är så, säger Anna-Lena Fastén, allmänläkare på Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) i region Stockholm och en av dem som tagit fram de nya rekommendationerna.
”Var uppmärksam”
Scharlakansfeber orsakas av samma typ av streptokocker som också orsakar halsfluss och svinkoppor. Klassiska symtom är feber, halsont och röda, knottriga hudutslag som dyker upp efter några dagar.
– Sjukdomen är ovanlig hos vuxna. Som förälder bör man vara uppmärksam på om barnet är sjukt och man märker att det är något mer än den gamla vanliga förkylningen, säger Anna-Lena Fastén.
Det är ovanligt att scharlakansfeber leder till en allvarlig sjukdom, men det förekommer. Streptokockerna kan ibland leta sig in i kroppen och orsaka en livshotande infektion. I Sverige har två barn avlidit i en sådan streptokockinfektion i år.
Behandlling kortar tiden
Scharlakansfeber behandlas med antibiotika som förkortar sjukdomstiden och gör den mindre smittsam.
Även Folkhälsomyndigheten har fåttt signaler om att scharlakansfeber blivit vanligare i Sverige. Exakt hur många som blivit sjuka vet man inte eftersom scharlakansfeber inte är en anmälningspliktig sjukdom.
– Vi uppmanar till att man alltid söker vård om man misstänker scharlakansfeber. Man ska också vara hemma om man är sjuk. Efter två dagars behandling med antibiotika är man smittfri, säger Anders Lindblom.
I klippet berättar statsepidemiologen mer om sjukdomen och varför man ska söka hjälp.