• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på valdagen. Foto: TT

SD vågmästare i hälften av alla kommuner

Uppdaterad
Publicerad

SD kan få vågmästarroll i hälften av Sveriges kommuner. Det kan tvinga fram helt nya överenskommelser mellan blocken i kommunerna – med risk för internt missnöje inom partierna, varnar statsvetare.

I ungefär 60 procent av Sveriges kommuner får inget av de traditionella blocken majoritet och i ungefär hälften av Sveriges kommuner har SD potential att få en vågmästarroll, enligt David Karlsson, statsvetare och docent vid Göteborgs universitet som Sveriges Radio talat med.

För att undvika att SD får en får en vågmästarroll och ett inflytande att påverka kan partier tvingas att samarbeta mer över blockgränserna, menar Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid tankesmedjan Timbro.

Läget efter valet 2014

– På många ställen kan det här tvinga fram helt nya koalitioner vi inte sett förut. Inte bara att Alliansen går ihop med Miljöpartiet utan också att Socialdemokraterna kommer behöva samarbeta med Moderaterna.

”En riskabel strategi”

Dessa nya allianser inom kommunerna är ovanliga men inte omöjliga, enligt Johansson Heinö, eftersom kommunpolitiken inte är lika ideologisk som riksdagspolitiken. I kommunala frågor som till exempel stadsplanering, nedläggning av skolor och arenabyggen kan S och M ligga varandra nära. Men de blocköverskridande allianserna är också ett högt spel för partierna. De både riskerar att tappa väljare och skapa missnöje internt bland medlemmarna.

– Det kan finnas M-väljare som vill att de hellre ska samarbeta med SD och så vidare. Det finns också en möjlighet att SD blir det enda riktiga oppositionspartiet, så dessa allianser är en riskabel strategi.

Mönstret består

I kommunvalen 2010 fick Sverigedemokraterna totalt cirka fem procent av rösterna, vilket gav partiet över 600 mandat i 246 av 290 kommuner. Andreas Johansson Heinö uppskattar att SD nu har fördubblat sina mandat.

– De har vuxit proportionerligt och stärkts där de redan var starka, men också kommit in i de flesta andra kommuner. Det är nog bara någon enstaka kommun de inte kommit in i. Samtidigt består mönstret och de är fortfarande svaga i storstäderna, på Gotland och i Västerbotten, säger Andreas Johansson Heinö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet