Egentligen är det kanske inte så överraskande att det är inom Sverigedemokraterna det största stödet finns för Trump.
SD är i en svensk kontext, med sin position klart till höger, yviga retorik och kritik mot både invandring och klimatarbete, det parti som ligger närmast Trumps politiska program.
Enligt en undersökning av Indikator Opinion skulle 43 procent av SD-väljarna rösta på Trump, skyhögt över hur övriga väljare säger att de skulle rösta. Sammanlagt skulle 79 procent av svenska folket rösta på Kamala Harris, endast 12 procent på Trump, enligt mätningen.
Trump Natoskeptisk
Men för ett parti som SD, som både står bakom Natomedlemskapet och stödet till Ukraina, uppstår ändå frågetecken här.
Jämfört med Kamala Harris har Donald Trump profilerat sig med en skeptisk syn på försvarsalliansen Nato, kritik mot stödet till Ukraina och luftat förslag om att nå en snabb förhandlingslösning av kriget i Ukraina. Allt detta skulle, enligt flera bedömare, riskera att påverka svensk säkerhet negativt.
Trump har i olika sammanhang genom åren uttalat sig om att minska USA:s engagemang i Nato. Det skulle minska Natos avskräckande effekt, som ytterst bygger på föreställningen att USA är berett att försvara varje tum av alliansens territorium. Uppstår tveksamheter om detta kan det få följder inte minst för Sverige, med tanke på närheten till Ryssland och Ukraina.
Kan få konsekvenser för Sverige
För Sverige, och för Bidenadministrationen, har också frågan om fortsatt stöd till Ukraina varit viktigt. Genom militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina är syftet att stoppa Rysslands aggression.
Om Ryssland vinner kriget mot Ukraina är oron att Putin i nästa steg ska ge sig på andra grannländer. Trump har, jämfört med Harris, uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som att han är tveksam till fortsatt Ukrainastöd.
Högt uppsatta svenska politiker har varnat för att med Trump som president kan Nato utvecklas till något helt annat än det Nato Sverige gick med i. Nato riskerar att bli ett draperi att luta sig emot, snarare än en solid mur, som en försvarspolitiker uttryckt det.
I ljuset av detta väcker det frågor att så många som 43 procent av SD-väljarna stödjer Trump. Säkerhetsfrågorna är ett område där presidentvalet kan få tydliga konsekvenser för Sverige. För många SD-väljare tycks dessa frågor spela en underordnad roll i det amerikanska presidentvalet.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Indikator Opinion mellan perioden 2/9 och 22/9 2024 och har besvarats av 1551 personer. Deltagarfrekvensen för undersökningen var 62 procent.