Arkivbild. I september 2016 samlades vårdpersonal i bland annat Göteborg för att demonstrera för bättre vård och arbetsmiljö. Nu försöker SD göra vårdfrågan till sin egen, menar Mats Knutson. Foto: Thomas Johansson/TT

SD riktar väljarsikte mot kvinnor inom vården

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna fortsätter sin satsning för att profilera sig inom sjukvårdspolitiken. Nya utspel i Almedalen understryker att partiets mål är att försöka ta väljare från Socialdemokraterna. 

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Hittills har Sverigedemokraterna framförallt dränerat Moderaterna på väljare. Men det flödet ser nu ut att ha bromsats upp. Dessutom ligger det inte i Sverigedemokraternas intresse att fortsätta ta väljare från Moderaterna, det parti som öppet sagt att man kan tänka sig att samarbeta med SD. 

Sverigedemokraternas sikte är i stället inställt på breda mittengrupper i svensk politik, gärna kvinnor. Ett politiskt område som passar denna strategi är sjukvården.

Almedalen 2017

De senaste åren har larmrapporterna kommit allt tätare om tillståndet i svensk sjukvård. Uppmärksamheten har varit stor kring neddragningar inom sjukvården på landsbygden, samtidigt som kvinnor flygs från Stockholmsområdet till Finland för att föda barn. 

Köerna inom sjukvården växer, väntetiderna på akuten ökar och personalbristen är så stor att hela sjukhusavdelningar tvingats slå igen. 

Dessutom identifierar väljarna sjukvården som en av de absolut viktigaste valfrågorna.

Vill göra sjukvården till sin hjärtefråga

Det är denna fråga Sverigedemokraterna nu försöker göra till sin egen. Det började på allvar när partiet i sin vårmotion föreslog stora satsningar på sjukvården. Sedan dess har partiledaren Jimmie Åkesson ofta återkommit till ämnet.

LÄS MER: TV: Åkesson: Moderaterna har ”nyktrat till rejält” i migrationsfrågan

Det var alltså ganska naturligt att han också på Sverigedemokraternas dag i Almedalen valde att fokusera på sjukvårdspolitiken. En bärande del av Sverigedemokraternas argumentation är att att personalbristen inom vården till stor del förklaras med dåliga arbetsförhållanden. Tidigare har man talat om rätt till heltid för kvinnor i vården, nu föreslår partiet att ofrivilligt skiftarbete inom vård och omsorg ska tas bort. Syftet är att få personal att stanna kvar inom vården.

Två huvudmotståndare

Men Sverigedemokraternas ambitioner att bli ett sjukvårdsparti kommer att möta hårt motstånd, inte minst från Socialdemokraterna. Partiet har mer eller mindre öppet deklarerat att i den kommande valrörelsen finns två huvudmotståndare, Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

Attackerna mot SD:s politik har liknat de vanliga angreppen på Moderaterna. Sverigedemokraterna anklagas för stora skattesänkningar som enligt Socialdemokraterna kommer att slå hårt mot vård och omsorg. Tanken med dessa angrepp är att skrämma LO-väljarna från att rösta på SD. 

Hur framgångsrik denna argumentation blir är osäkert. Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer säger i dag en majoritet av dem som kallar sig arbetare att de tänker rösta på Sverigedemokraterna.

Måste bli rumsrena för partisamarbeten

För Sverigedemokraterna handlar den långsiktiga strategin om både att vinna nya väljargrupper, och att göra partiet rumsrent för samarbete med andra partier. En breddning av partiets politik i kombination med mildrad retorik i  invandringsfrågan är viktiga komponenter här. Skärpningen av asylpolitiken i Sverige har också minskat utrymmet för Sverigedemokraterna att fortsätta plocka röster i denna fråga. 

Samtidigt varnar interna SD-kritiker för att partiet riskerar att urvattnas om partiet släpper sin särart och blir mer som ett vanligt parti för att kunna samarbeta med andra. 

Diskussionen känns igen från Miljöpartiet som, visserligen från en helt annan planhalva av politiken, länge framstod som ståendes utanför etablissemanget, men som steg för steg tagit klivet in maktens korridorer och som en följd av detta har förlorat en massa väljare. 

Det är den balansgången Sverigedemokraternas partiledning nu försöker klara av. För ambitionen är glasklar, det är makt och inflytande partiet söker och för att nå dit är det samarbete och kompromisser som gäller.

LÄS MER: Vårdförbundet om SD:s utspel: ”Ett populistiskt förslag”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2017

Mer i ämnet