En fick i en vattentank

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stören har varit utrotad i över hundra år. Nu ska den återföras till svenska vatten. Foto: SVT/Rebecka Haglund

Se utrotade jättefisken som gör comeback i Göta älv

Publicerad

Den stammar från dinosauriernas tid, och är klassad som nationellt utdöd i Sverige. Men på tisdag gör atlantstören historisk comeback i Göta älv. Vi har träffat fiskarna – som kan bli över fem meter långa och väga ett halvt ton – inför återkomsten.

Vad krävs för att återföra en art som dött ut i Sverige? Initiativtagaren och biologen Dan Calderon hörde historier redan som barn om en märkvärdig jättefisk som siktats längs kusten, och drömde om att få se en själv.

– Om vi har utrotat en art, som i det här fallet, då tycker jag att vi har en skyldighet att hjälpa den tillbaka, om vi kan, säger Dan Calderon, biolog.

När Linnea Jägrud på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund blev inblandad tog projektet fart, med Göteborgs Naturhistoriska museum, Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Störarna är uppfödda i ett liknande projekt i Tyskland och acklimatiserar sig just nu i en bassäng.

– Jag tycker det här är det häftigaste just nu. Inte sen återintroduktionen av bävern 1922 har vi aktivt återinfört en utdöd art i Sverige, säger hon.

Bara 10 månader – redan en halv meter långa

På tisdag börjar de sätta ut ett hundratal störar, som följs noga för att se hur de klarar miljön i älven och havet utanför. Störarna är bara 10 månader gamla men redan en halvmeter långa. Och de saknar inte naturliga fiender, som säl och gädda.

– Vi vet inte hur det går för just de här individerna, men jag hoppas att några kommer tillbaka och leker i älven om något tiotal år.

Störens återkomst skulle få positiva effekter på ekosystemet, menar hon.

– Det skapar ett ekosystem mer i balans och de hjälper till att syresätta bottnarna, vilket ger förutsättningar för mer liv. Och de har positiva effekter på andra utrotningshotade arter, som havsnejonöga, och för ålgräsängar.

Atlantstören finns i dag bara kvar som livskraftig art i Nordamerika. I Sverige är den rödlistad och klassad som nationellt utdöd, efter hårt fiske och miljöpåverkan.

– Det här är ett test som hjälper oss förstå var de trivs i älven och längs kusten, och hur vi kan underlätta för atlantstören att komma tillbaka som en livskraftig art i Sverige i framtiden. Men det kräver en större satsning, säger Linnea Jägrud.

ATLANTSTÖREN

Atlantstör (Acipenser oxyrhinchus) är en nordamerikansk störart som kom till Europa under medeltiden. De vandrade upp i Göta älv och flera östersjöälvar och fångades så sent som i slutet av 1800-talet.

Arten kan bli 120−140 år gammal, mer än 5 meter lång och väga mer än 600 kg. Atlantstören slutade uppträda regelbundet i Sverige i början av 1900-talet och rödlistas i dag som nationellt utdöd.

Atlantstören återvänder till det vattendrag där den är född för att leka. Hanarna blir könsmogna vid 12−15 år, honorna något senare. Unga individer finns bevarade från Göta älv vilket betyder att lek kan ha skett där.

Källa: Artdatabanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.