Efter flera år av utplantering – här lever bisonoxen fritt

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års utplantering har den globala populationen av visenter växt, från att ha varit på gränsen till utrotade för hundra år sedan. Sverige är ett av de länder som föder upp visenter, men vi har fortfarande inga som lever i det vilda. Djuren har istället släppts ut i bland annat Rumänien.

I Făgărașbergen i Rumänien vandrar europeiska bisonoxar, visenter, i det fria. Ett projekt för att återinföra vilda visenter i Europa har pågått i flera års tid, och initiativtagarna hoppas att arten ska bidra till att hålla markerna öppna genom att äta gräs. 

– Vi tror att visenterna har en väldigt stor inverkan på dessa skogar. Det är svårt att säga nu hur det kommer att se ut, vi har mycket att lära. Så vi följer visenterna och hur de påverkar växtligheten, säger Barbara Promberger, chef för Foundation Conservation Carpathia. 

Till skillnad från exempelvis älg och rådjur som mest äter buskar och sly, är visenter gräsätare. Därför tror forskare att de skulle kunna bli ett komplement till de vilda djur som redan finns. 

Förhoppning om vilda visenter i Sverige 

För flera tusen år sedan fanns vilda visenter även i Sverige men idag finns de enbart i fångenskap. Vissa av dem transporteras till andra europeiska länder för att där släppas ut i det fria. Debatten om att släppa ut visenter även i Sverige har förts i flera år, men ingen aktör har konkreta planer på att återinföra arten. 

– Ekologiskt sett behöver vi visenten för den biologiska mångfalden i Sverige. Hela de europeiska ekosystemen är beroende av att det finns stora gräsätare som håller marker öppna, säger Staffan Widstrand, medgrundare till stiftelsen Rewilding Europe.  

Rewilding Europe arbetar med att återinföra olika djurarter runt om i Europa. Trots att det idag inte finns konkreta planer på att återinföra visenter i Sverige hoppas han på att få se vilda visenter i Sverige. 

– Om jag får gissa tror jag att vi har vilda visenter i Sverige inom tio år, kanske inom fem år. De finns ibland annat Danmark, Tyskland, Holland, Polen och Bulgarien. Varför i hela friden skulle vi inte ha dem i Sverige? De är en del av vår fauna, säger han. 

Se En vildare värld den 1 december kl 21:00 på SVT1 eller när du vill på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.